Prodeje piva v Číně letos posílily

Ačkoli v první polovině letošního roku zaznamenaly prodeje alkoholických nápojů v Číně pokles, v případě piva byl naopak zaznamenán růst.

V tomto období bylo možné vypozorovat zejména silný nárůst zájmu spotřebitelů o segment řemeslných piv. Příčinou bylo, že s koncem proticovidových restrikcí začali lidé opět ve větší míře navštěvovat stravovací zařízení. Svou roli však sehrál i dřívější nástup letních veder a pokles cen vstupních surovin (ječmen) a obalových materiálů.

Ilustrační fotografie

Celkový výstav čínských pivovarů za prvních pět měsíců roku činil 151 milionů hektolitrů, což je o 8,4 % více než za stejné období minulého roku. Čtvrtina tohoto objemu byla navíc vyprodukována jen za měsíc květen. Za této situace zaznamenávají mnohé čínské pivovary meziroční růst zisků o desítky procent.

Čínský segment řemeslných piv je v posledních letech na vzestupu. Hodnota tohoto trhu se v minulém roce odhadovala na 2,8 mld. USD. Od roku 2020 bylo v Číně založeno 5 213 řemeslných pivovarů. Řemeslná piva jsou populární zejména mezi mladými lidmi, kteří se nebojí vyzkoušet netradiční a exotické kombinace chutí.

ExportMag.cz: Výrobce tradiční slivovice ze Zlínska oslavil 100 let a začíná prodávat i do zahraničí

Ani velké pivovary si nechtějí nechat tento vlak ujet a zakládají své vlastní řemeslné pivovary nebo odkupují ty již etablované. Řadu řemeslných pivovarů má pod svou vlajkou v Číně i americký Budweiser, který se tak snaží diverzifikovat své portfolio.

Nejznámějším čínským veletrhem řemeslných piv je patrně Craft Beer China (CBCE), který se každoročně koná v Šanghaji. Další významný veletrh se také koná v Pekingu pod názvem Beijing International Craft Brewing Exhibition, zkráceně Beijing Brew.

Na těchto veletrzích se lze nejen seznámit se samotnými pivovary a jejich produkty, ve velké míře tam jsou zastoupeni i dodavatelé a producenti surovin, pivovarnických a výčepních technologií. I tyto veletrhy jsou vhodné pro české firmy, a mnohé se jich dokonce historicky účastnily. Český národní stánek bylo letos možné najít právě na šanghajském CBCE.

Autor: Ondřej Plaček, zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Pekingu. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Čína | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Potravinářský průmysl

Doporučujeme