Produkce drůbežího masa ve Spojených arabských emirátech stále roste

Díky rychlému obnovení ekonomiky v Emirátech a robustnímu nárůstu stavebních projektů má sektor produkce drůbežího masa růst i nadále v roce 2022.

Největším spotřebitelem kuřecího masa v Emirátech je totiž především pracovní komunita, která pracuje na místních stavebních projektech. Jelikož tato komunita tvoří velkou část obyvatel v Emirátech, jejich obliba v kuřecích čtvrtkách tvoří základ pro růst tohoto sektoru. Jen pro představu, 98 % drůbežího exportu z USA do SAE jsou právě kuřecí čtvrtky.

Ilustrační fotografie

Spojené arabské emiráty tak mohou dál pokračovat v obnově a modernizaci této produkce. Nicméně v zemi s malou plochou zemědělské půdy a s velmi nízkými srážkami není neustálé rozšiřování farem lehké. I když je soběstačnost Emirátů v produkci vajec a drůbežího na poměrně vysoké úrovni, stále se neobejdou bez importu základních potřeb, jako jsou krmiva, veterinární produkty nebo potřebné technologie.

Současný trend zdravé výživy a hlídání jednotlivých praktik farmářů jejich práci také neulehčuje. I tak ale Emiráty importovaly přes 415 000 metrických tun drůbežího masa a odhaduje se minimální růst na 445 000 metrických tun v roce 2022.

Ramadán dočasně mění fungování islámských zemí. Na co musí dát exportér pozor?

Místní sektor musí kromě vysoké poptávky bojovat také se zvýšením výrobních a procesních cen. Jen mezi lety 2019 a 2021 stoupla cena krmných obilovin o 55 %. Jak bylo zmíněno výše, kuřecí je nejvíce oblíbeno komunitou s nízkými příjmy. Proto by velké zdražení mohlo znamenat problémy v širším spektru místní ekonomiky.

Vláda proto zastropovala cenu čerstvého kuřecího masa v obchodech. Podmínky tak firmy nutí podniky zvyšovat objemy s nižní profitabilitou na kilogram. Ceny drůbežího masa se tak mezi lety 2020 a 2021 nezměnily o více než 0,5 %. I tak na místním trhu emirátské podniky soupeří s levnějším dovozem převážně ze Saúdské Arábie a Brazílie.

Nucené modernizace farem s vyšší efektivitou hospodaření a také vyšší spotřeba drůbežího masa v regionu tak přináší obchodní příležitosti pro české firmy z tohoto sektoru.

Autor: Lukáš Zamrzla, zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

Doporučujeme