Program Caelestinus: Český startup míří do prestižní americké Mayo Clinic

Druhý ročník mezinárodního inkubačního programu Caelestinus představil své nejlepší startupy, které za osm měsíců dostaly expertní, marketingovou a technologickou podporu. Původně se přihlásilo přes 60 projektů, z nichž 21 postoupilo do inkubace a 14 náročný program úspěšně zakončilo.

Pět nejlepších startupů pochází z Česka a jeden z nich – brněnský MAIA LABS, který pomocí umělé inteligence analyzuje obraz z endoskopu – začíná díky Caelestinu spolupracovat s prestižní americkou Mayo Clinic.

Lukáš Loun (MAIA LABS) a Tomáš Studeník (Caelestinus)

Zahraniční startupy, které prošly inkubací, pocházejí ze Španělska, Spojených států, Keni, Německa, Tchaj-wanu a Chile. Caelestinus představil své výsledky ve čtvrtek 30. listopadu v pražském IKEMu.

„Mayo Clinic je svatý grál pro všechny startupy, které se chtějí uplatnit v americkém zdravotnictví. Máme velkou radost, že to je právě český startup, který dosáhl v inkubačním programu Caelestinus tak výrazného úspěchu a začíná certifikovat svůj produkt pro americký trh,“ říká zakladatel inkubátoru Caelestinus Tomáš Studeník.

Caelestinus nese název po milosrdném bratru Celestýnu Opitzovi, průkopníkovi operací pod narkózou. Už druhým rokem podporuje týmy formou komplexního mentoringu od nemocničních specialistů při budování technologických startupových projektů. Pomáhá jim zároveň při stavbě nových služeb a produktů pro zdravotní péči, které využívají nejmodernější informační technologie: od samotného nápadu po validovaný prototyp, který je testován a „dolaďován“ v ostrém zdravotnickém provozu.

Hackathon v IKEM vyhrál nápad na podkožní senzor pro sledování hladiny cukru u diabetiků

Akcelerátor z Prahy nás dostal do USA

„Do Caelestina jsme se přihlásili na poslední chvíli a velmi mile nás překvapilo, jak nás akcelerátor z Prahy dokázal dvakrát během šesti měsíců dostat do Spojených států. Poprvé na globální summit na Floridě, kde jsme měli šanci vystoupit před více než tisícovkou profesionálů ze zdravotnictví a IT a s naším MAIA Assistant jsme vyhráli první cenu. Podruhé na zdravotnicko-technologickém veletrhu HLTH v Las Vegas, kde jsme zaujali prestižní Mayo Clinic, se kterou teď rozvíjíme spolupráci. Caelestinus je pro health tech startup skvělá příležitost a děkuji jeho dobré partě, která za ním stojí,“ dodává Lukáš Loun, CEO MAIA LABS, který vyhrál během letošního roku také první místo v Nápad roku 2023 a IT projekt roku 2023.

Které další české startupy úspěly ve 2. ročníku Caelestinu?

DoctoLink / DiaDenik.cz – Aplikace, která spojuje diabetiky s jejich odbornými lékaři –
diabetology. Pacienti pravidelně zadávají údaje o glykémii a jídle a prohlížejí si své údaje
a trendy. Tím šetří čas i lékařům.

Ettioled – Datový model, který umožňuje efektivní cílení na pacienty s chronickým
onemocněním ledvin.

Future Analyticz – Systém podpory zdravého životního stylu a prevence civilizačních
chorob pomocí analýzy velkých dat s využitím umělé inteligence.

GluMCo – Mobilní senzor a aplikace, které umožňují lékařům a sestrám sledovat hladinu
cukru v krvi pacientů během pobytu v nemocnici bez nutnosti využití mobilního telefonu.

Technologie od MAIA LABS je založena na aplikaci, která pomocí umělé inteligence analyzuje obraz z endoskopu při kolorektálním vyšetření. Jejím cílem je včas identifikovat riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku a přispět tak k včasnému odhalení a léčbě tohoto onemocnění, na něž každé tři minuty zemře jeden Evropan.

„Startupy dostaly v Caelestinu cílenou podporu z různých koutů světa i různých oborů – společnost InterSystems poskytla licence na své produkty zdarma a týmy validovaly svá řešení v řadě zdravotnických institucí. V Česku za zmínku stojí IKEM, Fakultní nemocnice Hradec Králové či Rehabilitační centrum Kladruby. České právní kanceláře KROUPAHELAN a Eldison poskytly cenné právní služby, mentoři z Novartisu, Porta Medica, HTG Medical či Carebotu dodali vhled do tématu vstupu na trh včetně certifikace zdravotnických prostředků,“ popisuje Tomáš Studeník.

Inkubační program Caelestinus vede společnost Insane Business Ideas, která se zaměřuje na podporu a vznik inovací s využitím nejmodernějších technologií ve zdravotnictví a jiných oblastech. Hlavním partnerem Caelestinu je firma InterSystems Corp., globálně poskytující IT řešení zejména pro práci s pacientskými daty v nemocnicích.

Redakčně upravená tisková zpráva Caelestinus

• Oblasti podnikání: Zdravotnická technika

Doporučujeme