Program COVID Praha vyčerpali podnikatelé za deset minut

Pražští podnikatelé vyčerpali záruční program COVID Praha krátce po jeho spuštění. Přijato bylo 378 podaných žádostí o záruky za úvěry v celkové hodnotě 1,5 miliardy korun, a to během pouhých deseti minut.

Žádosti budou podle informací magistrátu vyhodnoceny do několika týdnů. Program připravila Praha ve spolupráci s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou (ČMZRB). Vůbec poprvé mají možnost dosáhnout na peníze (respektive záruky za půjčky) podnikatelé z hlavního města. Předchozí programy nebyly pro metropoli určeny.

Zájem o čerpání finančních prostředků v programu COVID Praha byl – stejně jako v případě programů COVID I a COVID II – enormní, kapacita byla naplněna za deset minut po začátku přijímání žádostí.

Babiš by si měl pospíšit, žádá Hřib

„Žádám pana premiéra Babiše, aby se program COVID III spustil co nejdříve. Z rychlosti podávání žádostí je evidentní, že pražští podnikatelé nyní bojují o čas. My už jsme udělali maximum. Praha nemůže dál suplovat roli vlády,“ říká primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib.

„V Praze je velký hlad po penězích a rozpočet hlavního města jej ani zdaleka nedokáže nasytit. Je nehorázné, že pražský region má od vlády dostat podporu až ve třetí vlně, o které dosud nevíme, kdy bude spuštěna. Čtvrtina všech podnikatelů v České republice je registrována v Praze,“ stěžuje si radní pro oblast podpory podnikání Vít Šimral.

V nejvíce postižených sektorech, jako jsou pohostinství, masáže, rekondiční  a sportovní služby, kadeřnictví, kosmetika a přepravní služby, je podle něj v metropoli až sto tisíc registrovaných podnikatelů.

Cílená likvidace pražských podnikatelů?

„Postup vlády vypadá jako cílená likvidace pražských podnikatelů a živnostníků. To, co vláda označuje za záchranu, je pomoc naprosto nedostatečná a navíc jen pro vyvolené. Pomoc musí být masivní a plošná. Vláda a dvojministr Havlíček zatím selhává a pražským podnikatelům nepomáhá,“ konstatuje předseda klubu Spojené síly pro Prahu Jiří Pospíšil.

„Hlavní město Praha vyčlenilo pro záruční program celkem 600 milionů korun. Zájem pražských podnikatelů byl enormní a program byl vyčerpán za necelých deset minut. Všech 378 přijatých žádostí obsahuje i požadované potvrzení o schváleném úvěru, za který bychom měli ručit. Díky tomu budeme schopni celý program COVID Praha vyhodnotit rychle,“ tvrdí předseda představenstva a generální ředitel ČMZRB Jiří Jirásek. U předchozích programů byla ovšem ČMZRB zahlcena a vyhodnocování žádostí trvalo neúměrně dlouho.

Navazující program COVID III na podporu podnikatelů včetně těch aktivních na území hlavního města Prahy byl schválen v dubnu vládou a bude připraven začátku května.

V jeho rámci bude ČMZRB ručit za úvěry komerčních bank, nicméně díky nové legislativě Evropské unie bude mechanismus mnohem jednodušší a podnikatel bude jednat pouze se svou bankou. Na program bude alokováno 150 miliard korun, to znamená. ČMZRB tak bude moci zaručit úvěry až v objemu 600 miliard a podpořit tak kolem 120 tisíc OSVČ a podniků zaměstnávajících až 500 zaměstnanců.

Za první tři měsíce letošního roku poskytla ČMZRB poskytla malým a středním podnikatelům finanční podporu v objemu přes 3,7 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o 14 %. Překonala tak meziroční čísla z roku 2019, který byl doposud historicky nejúspěšnější. Na podporu ve formě záruky či zvýhodněného úvěru dosáhlo 1 200 tuzemských firem.

red

• Teritorium: Hlavní město Praha
• Oblasti podnikání: Obchod

Doporučujeme