Program modernizace řecké civilní ochrany

Zástupci vedení Evropské investiční banky a řecké civilní ochrany podepsali dne 28. 1. 2021 dohodu o spolupráci na pětiletém programu modernizace řecké civilní ochrany, který EIB podpoří úvěry v celkové výši 595 mil. eur a technickými zkušenostmi z oblasti prevence a řešení přírodních katastrof. Modernizace vybavení civilní ochrany může být příležitostí i pro české výrobce. Vstup na řecký trh však není snadný, předpokladem úspěchu je kvalitní zástupce firmy nebo místní partner znalý legislativy a schopný rozvíjet kontakty s řeckou administrativou.

Nový úvěrový program EIB v celkové výši 595 mil. eur je orientován na podporu modernizace a celkové transformace řecké civilní ochrany. Z dlouhodobých úvěrů EIB (případně dalších investic) bude v průběhu příštích pěti let financováno vybavení jako polní nemocnice, požární a transportní letouny pro evakuaci osob, helikoptéry, bezpilotní technologie a další záchranné, zdravotnické a komunikační prostředky pro řešení krizových situací, které umožní rychleji reagovat na nebezpečí a zlepší prevenci a připravenost na národní i krajské úrovni.

Cílem je zvýšit efektivnost krizového managementu na celém území Řecka a minimalizovat ztráty na životech způsobené přírodními katastrofami jako jsou povodně, lesní požáry a zemětřesení, pandemií a dalších hygienických nebezpečí.

Viceguvernér EIB pro Řecko Christian Kettel Thomsen při slavnostním podpisu dohody uvedl, že na přípravě programu spolupracovali techničtí a finanční experti Řecka a EIB, kteří v uplynulých měsících zpracovali plány transformace civilní ochrany pro celé území Řecka a každý ze 13 krajů (regionů) samostatně. EIB se zavázala pomoci řecké vládě nejen finančně, ale také poskytnout poradenské služby při výběru špičkových technologií a postupů zapadajících do celkové evropské koncepce řešení mimořádných situací v rámci evropského mechanismu civilní ochrany RescEU.    

Zakázky budou tendrovány. Konkrétní harmonogram nebyl zveřejněn. Informace o vyhlášených tendrech jsou k dispozici (v řeckém jazyce) na stránkách řecké policie a hasičského záchranného sboru, kde jsou zakázky rozděleny podle objemu jako menší, velké  a další dodávky. Velvyslanectví bude průběžně informovat o zakázkách, které budou medializovány.

Případní zájemci se mohou obrátit na Velvyslanectví ČR v Athénách, které je připraveno poskytnout součinnost při zjišťování informací o tendrech.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Athénách (Řecko). Autorky: Martina Kapounová, ekonomická diplomatka, Jitka Chromcová, ekonomická specialistka.

• Teritorium: Evropa | Řecko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Obranný průmysl

Doporučujeme