Program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost rozdělí v závěrečném kole 12 miliard korun

Investice do výzkumu a vývoje, podpora vysokorychlostního internetu, úspory energie, technologie pro Průmysl 4.0 a další. To jsou oblasti, k nimž Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásí (MPO) ještě v roce 2020 dotační podporu pro podnikatele celkem ve výši 12 miliard korun.

Na Konzultačním dni tak MPO představilo aktualizovaný harmonogram výzev pro dočerpání prostředků z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK). Rovněž vyzvalo podnikatele k včasnému podání žádostí o podporu. V harmonogramu se mění zejména termíny a výše podpor, dochází také k realokaci financí v souladu s aktuálními prioritami.

Každý měsíc víc než miliarda

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost v závěru programového období 2014 až 2020 výrazně zrychlil a v posledních měsících zaznamenal rekordní čerpání prostředků. Od letošního března MPO každý měsíc jen prostřednictvím dotací proplatilo českým podnikatelům víc než jednu miliardu korun. Dočerpání peněz určených pro dané období není jediným důvodem, proč se neplánují vyhlásit z OP PIK další výzvy. Roli hraje i realokace financí ve výši 6,4 miliardy korun zejména do oblastí, které jsou nyní prioritní, konkrétně do Operačního programu Zaměstnanost. Z něj se financuje program Antivirus, tedy klíčová podpora pro podnikatele v reakci na covid-19.

Některé výzvy letos nebudou

I proto se ruší výzvy u některých dříve avizovaných programů. Letos se tak už nevyhlásí Nízkouhlíkové technologie v aktivitách elektromobilita, akumulace energie a druhotné suroviny, Obnovitelné zdroje energie, Partnerství znalostního transferu, Technologie pro začínající malé podniky, Školicí střediska, Nemovitosti a Marketing. S tím, že v minulých měsících MPO u některých z dříve vyhlášených výzev dotačních programů prodloužilo termíny pro příjem žádostí či navýšilo alokace.

Závěrečné kolo výzev připravených pro rok 2020 je poslední možností, jak v tomto programovém období mohou čeští podnikatelé zrealizovat své záměry s přispěním fondů Evropské unie. Ministerstvo průmyslu a obchodu nyní intenzivně pracuje na spuštění výzev z nového Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost (OP TAK). Zahájení podpory pro roky 2021 až 2027 resort chystá už na 2. polovinu příštího roku. O celkové alokaci OP TAK ještě nebylo definitivně rozhodnuto, MPO průběžně jedná o maximalizaci finančních prostředků s cílem co nejvíc podpořit zvýšení konkurenceschopnosti českých podnikatelů.

Další informace lze nalézt v harmonogramu programu:

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme