Prohloubení obchodní spolupráce s Indonésií

Náměstkyně ministra průmyslu a obchodu Martina Tauberová se ve dnech od 19. do 26. června 2021 zúčastnila oficiální návštěvy v Indonésii.

Součástí delegace, kterou vedl ministr životního prostředí Richard Brabec, byla i téměř 30členná podnikatelská mise českých firem a vysokých škol organizovaná Svazem průmyslu a dopravy ČR.

Indonésie je s více než 270 miliony obyvatel 4. nejlidnatějším státem světa. Země představuje také nejvýznamnější ekonomiku jihovýchodní Asie, přičemž Indonésie produkuje 34 % celkového HDP Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN).

V rámci oficiálního programu, který připravil Zastupitelský úřad ČR v Jakartě, navštívila česká delegace hlavní město Indonésie Jakartu a poté rovněž města Medan a Banda Aceh. Medan je hlavní a největší město indonéské provincie Severní Sumatra a regionální a finanční centrum ostrova Sumatra. Banda Aceh je hlavním městem autonomní oblasti Aceh ležící v severním cípu Sumatry.

V průběhu návštěvy přijala českou delegaci mj. indonéská ministryně životního prostředí a lesnictví Siti Nurbaya Bakar, ministryně zahraničních věcí Retno Marsudi, ministr energetiky a minerálních zdrojů Arifin Tasfir, koordinující ministr hospodářství Airlangga Hartarto, guvernér provincie Západní Jáva Ridwan Kamil, starosta města Banda Aceh Aminullah Usman a rektor Univerzity Siah Kuala prof. Samsul Rizal. Náměstkyně Martina Tauberová se také setkala s generálním ředitelem pro Evropu a Ameriku MZV I Gede Ngurah Swajaya.

V rámci třech podnikatelských fór v Jakartě, Medanu a Banda Aceh, která náměstkyně ministra zahájila, měli čeští podnikatelé možnost jednat s desítkami místních firem podnikajících v různých oblastech, včetně energetiky, obnovitelných zdrojů, zpracování odpadů, infrastruktury či letectví.

„Indonésie dlouhodobě představuje 2. nejvýznamnější trh pro český export v jihovýchodní Asii. Jen za rok 2020 český vývoz do Indonésie dosáhl hodnoty přes 191 mil. USD. České firmy mají v zemi vynikající reference zejména v oblastech obranného a leteckého průmyslu, výstavby elektráren či vodohospodářství,“ prohlásila náměstkyně ministra.

A dodala: „S ohledem na ambice Indonésie zařadit se do roku 2045 mezi pět největších ekonomik světa, nabízí země mimořádné obchodní příležitosti napříč všemi odvětvími. Ministerstvo průmyslu a obchodu se bude zasazovat o realizaci dalších perspektivních projektů mezi českými a indonéskými firmami s cílem ještě více prohloubit bilaterálního ekonomické vztahy.“

• Teritorium: Asie | Indonésie | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Obchod

Doporučujeme