Prohlubování obchodní spolupráce mezi ČR a Mexikem

Ve dnech 17.–20. 9. 2023 navštívil Mexiko náměstek ministerstva průmyslu a obchodu Edvard Kožušník. Vyzdvihl důležitost Mexika pro český export. Jde o nejdůležitějšího obchodního partnera v Latinské Americe.

Edvard Kožušník u příležitosti své návštěvy slavnostně otevřel první Exportní inkubátor CzechTrade v Latinské Americe za přítomnosti velvyslance ČR Zdeňka Kubánka a ředitelky CzechTrade Mexiko Terezy Vítkové.

Ilustrační fotografie

První inkubovanou firmou je mmcité, která má v Guadalajaře výrobní závod, další firma bude brzy následovat. Následoval malý společenský podnik se zástupci dalších českých firem v prostorách ZÚ, během něhož se dozvěděl o jejich aktivitách a budoucích plánech.

Náměstek Kožušník navštívil obchodní komory COPARMEX a COMCE, kde se setkal i s několika podnikateli ze sektorů automotive, čistých energií a inovací. S COMCE má Svaz průmyslu a dopravy ČR podepsané memorandum o spolupráci. Mexičané projevili zájem v prvé řadě o elektromobilitu, která je v Mexiku teprve v počátcích. Upozornili na dobrou kvalitu mexické pracovní síly a vysokou produktivitu práce. Náměstek Kožušník naopak zmínil hlavní české investice v Mexiku, mexické firmy v ČR (CEMEX, Nemak, Bimbo) a fakt, že desetimilionové Česko zároveň umožňuje vstup na silný trh celé střední Evropy.

ExportMag.cz: Jihoameričané jsou posedlí krásou. Investují do ní navzdory krizi

Během jednání na Delegaci EU s velvyslancem EU Gautierem Mignotem byla diskutována především modernizovaná Globální dohoda EU–Mexiko, jejíž podpis se po mnoha průtazích očekává v následujících měsících. Dohoda má zjednodušit celní postupy, které bývají často zmiňovanou překážkou evropských exportů.

Náměstek podtrhl český zájem o investice v oblasti energetiky (energetické tranzice) a zajímal se také o možné scénáře politického vývoje vzhledem k tomu, že Mexiko čekají v červnu 2024 všeobecné volby a kampaň už odstartovala. Už nyní je jasné, že příští hlavou státu bude žena – poprvé v historii Mexika.

Na mexickém MZV proběhlo oficiální přijetí u náměstkyně ministryně zahraničí Carmen Moreno, s níž se Kožušník setkal již během Iberoamerického týdne 2022 v Praze. Informoval ji o říjnové cestě delegace zahraničního výboru PSP ČR do Mexika a o chystané vědecko-technologické misi do státu Jalisco na jaře 2024. Z mexické strany zazněl příslib o podpoře českých investic. Náměstek dále zavítal na ministerstvo pro ekonomický rozvoj hlavního města (Ciudad de México má statut federálního státu), kde nabídl spolupráci českých subjektů v oblasti smart cities a odpadového hospodářství.

Za posledních deset let se vzájemný obchod více než zdvojnásobil. Pro české firmy je lákavá blízkost USA, mohou využít nearshoring, a navíc Mexiko otevírá bránu na velký latinskoamerický trh. Poukázal také na podobnost ČR a Mexika, co se týče závislosti na automobilovém průmyslu a závislosti zahraničního obchodu na EU (Německu) v případě Česka, respektive USA v případě Mexika, z čehož plyne nutnost větší diverzifikace. Mexickým partnerům objasnil dopady ruské invaze na Ukrajinu a připomněl neutichající českou podporu Ukrajině. Rovněž poukázal na investiční příležitosti pro rekonstrukci země po válce, při níž chce být Česko aktivní.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Mexiku (Mexiko).

• Teritorium: Amerika | Mexiko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Automobilový průmysl | Energetika

Doporučujeme