Provozovatel rychlého občerstvení v Japonsku jedná o prodeji podílu ve vietnamském Highlands Coffee

Jollibee Foods Corporation, největší provozovatel rychlého občerstvení na Filipínách, finalizuje jednání o prodeji části podílu ve vietnamském řetězci kaváren a balírně kávy Highlands Coffee.

Skupina se údajně chystá prodat 10–15% podíl v Highlands Coffee, jehož hodnota se odhaduje na 800 mil. USD. Pokud bude prodej úspěšný, mohla by se tím Highlands Coffee otevřít cesta na burzu, o což Jollibee usiluje již několik let.

Ilustrační fotografie

Jollibee před deseti lety koupila v Highlands Coffee minoritní podíl a později se stala většinovým akcionářem. Značka Highlands Coffee, která byla založena v roce 1999, začínala jako balírna kávových produktů v Hanoji a rozrostla se na řetězec s více než 500 obchody ve Vietnamu a na Filipínách.

Jollibee, kterou ovládá filipínský miliardář Tony Tan Caktiong, rychle expanduje do zámoří a zejména do jihovýchodní Asie s cílem zachytit rostoucí spotřebitelské výdaje v regionu s přibližně 680 miliony lidí. V 17 zemích má skupina více než 1 500 obchodů včetně americké značky Coffee Bean & Tea Leaf a vlastního řetězce rychlého občerstvení s logem usmívající se včely.

Vietnam s 99 miliony obyvatel je nejrychleji rostoucí asijskou ekonomikou s předpokládaným růstem hrubého domácího produktu 8 % v letošním roce. Boom pití kávy vytvořil v jihovýchodní Asii velké značky. V loňském roce byl např. indonéský řetězec kaváren Kopi Kenangan oceněn na více než 1 mld. amerických dolarů.

Autor: Luboš Marek, místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Hanoji. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Vietnam | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Potravinářský průmysl

Doporučujeme