Prudké zvýšení cen pohonných hmot v Libanonu

Libanonská vláda zvýšila cenu pohonných hmot o zhruba 25 %. V důsledku hospodářské krize centrální banka ukončila vyplácení subvencí na veškeré palivové produkty a stanovila jejich cenu podle tržního kurzu.

Cenový nárůst vyvolal protesty po celém Libanonu, v nejbližších dnech lze očekávat nárůst maloobchodních cen vzhledem ke zvýšeným nákladům na distribuci zboží.

Nejvíce byla ochromena doprava v Bejrútu, kdy taxikáři na protest zablokovali komunikace v okolí Náměstí mučedníků v centru Bejrútu. Benzín a nafta je na čerpacích stanicích přibližně 10x dražší oproti prodejním cenám před několika měsíci.

Specifikum Libanonu je kotace cen na čerpacích stanicích za 20 litrů pohonných hmot a nikoliv za 1 litr, tak, jak je standard v Evropě. Nově je cena za 20 litrů benzínu 95 oktanů stanovena na částku 312 000 libanonských liber.

Libanonská libra za poslední dva roky ztratila zhruba 90 % své hodnoty, původně byl kurs libry pevně navázán na USD v poměru 1 500 liber za 1 USD, dnes se kurs pohybuje kolem 20 000 za 1 USD.

Autor: Petr Sochor, zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bejrútu. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Libanon | Zahraničí
• Témata: Ekonomika ve světě

Doporučujeme