Průmysl i stavebnictví zažívají těžké časy

Průmyslová produkce i stavebnictví zaznamenaly meziročně pokles. Hůře je na tom průmyslová produkce, která v květnu reálně meziročně klesla o čtvrtinu. Snížila se i hodnota nových zakázek. Stavební produkce v květnu reálně meziročně klesla o 7,6 %.

„Stavební produkce v ČR poklesla v květnu meziročně nejvýrazněji od července 2016, zhruba o desetinu. V porovnání s bezmála třetinovým propadem průmyslu je to stále ještě poměrně příznivý výsledek. Navíc produkce v oblasti infrastrukturního stavitelství zůstává meziročně prakticky „na svém“, propadla se meziročně o necelé procento,“ připomíná analytik Lukáš Kovanda.

Podle údajů zveřejněných Eurostatem průmyslová produkce v dubnu 2020 v EU meziročně klesla po očištění o vliv počtu pracovních dnů o 27,2 % a stavební produkce o 24 procent.

Průmysl se pomalu vzpamatovává

Hodnota nových zakázek v květnu 2020 ve sledovaných odvětvích meziročně klesla o 34,7 %. Nové zakázky ze zahraničí se snížily o 36,8 %, zatímco tuzemské nové zakázky klesly o 29,7 %. Nejvíce se propadly nové zakázky u výroby motorových vozidel, přívěsů a návěsů, výroby kovových konstrukcí a kovodělných výrobků a výroby strojů a zařízení.

Průmyslová produkce v květnu 2020 byla reálně meziměsíčně vyšší o 13,8 %. „Data naznačují, že průmysl má tendenci se z největších propadů vzpamatovávat, byť pomaleji, než se očekávalo, a že tento trend bude v dalších měsících pokračovat. Je však prakticky jisté, že do konce roku se meziroční propad dohonit nepodaří. Brzdou průmyslové výroby už nejsou odstávky výrobních závodů, ale oslabená domácí i zahraniční poptávka, a to jak na straně spotřebitelů, tak na straně nižší investiční aktivity firem,“ dodává Jiří Pour, ekonom UniCredit Bank.

Ve stavebnictví nejvíce utrpělo pozemní stavitelství

Stavební produkce v květnu 2020 byla reálně meziměsíčně nižší o 2,9 %. Meziročně klesla o 7,6 %. Produkce v pozemním stavitelství se ve srovnání se stejným měsícem minulého roku snížila o 11,0 %. Produkce inženýrského stavitelství meziročně vzrostla o 1,2 %. Větší podniky si dynamiku dokázaly udržet, ale menší firmy a živnostníci byli výrazně pod úrovní loňského května.

„Pokles stavebnictví tak má na svědomí zejména stavitelství pozemní. Tento pokles souvisí s tím, že stavební firmy a developeři, zejména menší firmy a podnikatelé ve stavebnictví, přišly v době koronakrize kvůli nejisté budoucnosti o zakázky, případně zastavili či pozastavili své projekty. Přesto může stavebnictví v nadcházející době představovat na makroekonomické úrovni tlumič hlubokého propadu v průmyslu. Některé pracovníky, například ty manuální, může také průmyslu „přetahovat“ a tím přispívat ke zmírnění zhoršování situace na trhu práce,“ upozorňuje Lukáš Kovanda.

red

• Teritorium: Česká republika
• Témata: Analýzy a statistiky

Doporučujeme