Průmysl letos poroste o 8 procent, HDP o 3,5, odhaduje HK ČR

Podle nejnovější národohospodářské prognózy Hospodářské komory (HK ČR) vzroste HDP letos o 3,5 % a v příštím roce o 4,6 %. Tahounem ekonomiky bude průmysl.

Přes nedostatek čipů a mnoha dalších surovin bude letos podle odhadů průmysl silný, Češi ale zůstanou opatrní a spotřeba domácností nízká. Prognóza Komory vzniká na základě modelu všeobecné ekonomické rovnováhy České spořitelny.

Příspěvek zahraničního obchodu k letošnímu růstu HDP bude zanedbatelný i přes výraznou dynamiku dovozu a vývozu.

Spotřeba domácností letos v důsledku vyšší inflace reálně vzroste podle HK ČR spíše díky zrušení superhrubé mzdy než z důvodu růstu nominálních mezd. Nezaměstnanost vydrží na nízké úrovni i v roce 2022.

Na rozdíl od řady specializovaných českých i zahraničních pracovišť vnímá Komora citlivěji zejména rizika.

Odhad růstu20212022
HDP (%)3,54,6
Spotřeba domácností (%)2,24,7
Tvorba hrubého fixního kapitálu (%)2,35,7
Export (%)12,58,0
Import (%)13,97,7
Průmysl (%)8,24,8
Maloobchod (%)3,04,9
Nezaměstnanost (roční průměr %)3,33,3
Nominální průměrná mzda (%)3,44,8
CPI inflace (roční průměr %)3,42,4
CZK/EUR (kurz, roční průměr)25,925,1
Zdroj: HK ČR

Jedná se především o epidemický vývoj a nedostatek vstupů vlivem přerušení dodavatelsko-odběratelských řetězců. Zástupci HK ČR předpokládají, že se tato rizika budou projevovat minimálně do poloviny příštího roku. Potíže mohou nastat i se sktrukurální změnou českého hospodářství, kterou způsobila pandemická krize v uplynulém roce a půl.

Hospodářská komora sbírá již více než deset let pravidelně dvakrát ročně informace o podnikatelském sektoru v ČR v rámci tzv. Komorového barometru. Kromě toho pravidelně pořádá mezi svými 16 tisíci členy řadu dalších šetření zaměřených na aktuální témata.

Zpětnou vazbu o současném a očekávaném vývoji ekonomiky Hospodářská komora dále získává v rámci svých 25 odborných sekcí, sdružujících podnikatele a experty k dané problematice, na setkáních zástupců Hospodářské komory s čelnými představiteli firem v jednotlivých krajích nebo například také v rámci komorové poradny.

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme