Průmysl si v červenci polepšil, statistiku ale zkreslil vyšší počet pracovních dní

Mírné zlepšení výkonnosti tuzemského průmyslu je dobrou zprávou vzhledem k ochlazování ekonomiky sousedního Německa.



Český průmysl se v červenci vrátil do černých čísel a částečně tak kompenzoval slabé červnové výsledky. Průmyslová produkce vzrostla podle údajů Českého statistického úřadu v červenci oproti červnu o 0,7 procenta. V meziročním srovnání byl růst o 5,6 procenta.

Letošní červenec měl ovšem o dva pracovní dny více než ten loňský. Po očištění od tohoto rozdílu statistika hlásí, že průmysl v podstatě stagnoval, respektive vykázal minimální růst o 0,1 procenta.

„Průmyslovou produkci během léta navíc zkreslují celozávodní dovolené, takže v tomto ohledu se vyplatí počkat i na čísla za srpen,“ uvedl Miroslav Novák, analytik společnosti Akcenta. Ten připomíná, že za červencovým meziročním růstem průmyslu stál výhradně zpracovatelský průmysl (1,8 %), zatímco produkce v dalších odvětvích významně poklesla – energetika o 12 procent a těžba o 9,6 procenta.

„Červencový vývoj v průmyslu rozhodně nelze hodnotit negativně, a to především v kontextu slabých čísel z německého průmyslu a nízkých hodnot podnikatelských nálad ve výrobním sektoru. Vyloženě optimistické hodnocení však také není na místě, když je otázkou, jak moc byla červencová čísla ovlivněna celozávodními dovolenými. Pozitiva lze v červenci určitě najít v nových zakázkách,“ pokračuje Novák.

Daří se farmacii a elektronice

„Posun celozávodních dovolených ovlivnil tradičně zejména výrobu aut, která se po červnovém výpadku vrátila k růstu, a to hned víc jak k dvacetiprocentnímu. Víc jak pětinový meziroční přírůstek ukázal rovněž farmaceutický průmysl, který ovšem na rozdíl od výroby aut expanduje dlouhodobě. Dvouciferný růst ještě z důležitějších odvětví vykázala výroba elektrických zařízení,“ říká Patrik Rožumberský, ekonom UniCredit Bank. „V srpnu produkce zřejmě ukáže v meziročním srovnání pod vlivem nižšího počtu pracovních dní a efektu posunu dovolených opět minus,“ dodává.

Zahraniční obchod byl na černé nule

Relativně uspokojivým výsledkem skončil v červenci účet zahraničního obchodu České republiky. „Ve střední hodnotě analytických odhadů počítal se schodkem zahraničního obchodu ve výši 0,5 miliardy korun, skutečností je však „černá nula“, konkrétně zhruba šedesátimilionový přebytek,“ shrnuje hlavní ekonom společnosti Czech Fund Lukáš Konvanda.

„Lepší než očekávaný výsledek plyne zejména z poměrně příznivého vývoje obchodu s automobily, kde Česko do značné míry odolává nasycování a zpomalování převážné části hlavně evropského automobilového trhu.“

20 tisíc nových bytů

Stejně tak stavebnictví zažilo relativně dobrý červenec. „Napravilo svůj slabší květnový a červnový výkon. Meziroční růst ve výši 6,5 procenta je letos druhý nejvýraznější,“ připomíná Kovanda. Za sedm letošních měsíců se tak v Česku dokončilo takřka 20 tisíc bytů, nejvíce od krizového roku 2009.

(red)

Doporučujeme