Průmysl si v únoru mírně polepšil. I přes odstávky bylo tahounem automotive odvětví

Průmyslová produkce v České republice v únoru meziročně reálně vzrostla o dvě procenta. Meziměsíčně byla vyšší o 0,4 procenta. Uvedl to Český statistický úřad.

Průmyslová produkce po mírném lednovém poklesu zaznamenala v únoru mírný růst. „Nejvýznamněji k tomu přispěla výroba automobilů. Vlivem nižší loňské srovnávací základny a navzdory odstávkám u některých významných výrobců produkce tohoto odvětví vzrostla meziročně o čtvrtinu,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Výroba aut v kolínské Toyotě po většinu února stála.

K růstu přispěla i výroba strojů a zařízení nebo výroba elektrických zařízení, kde je významná část produkce vázaná na výrobu automobilů. Téměř o pětinu meziročně produkce vzrostla částečně vlivem nízké srovnávací základny ve farmaceutickém průmyslu. Oživení je v posledních měsících patrné v kožedělném průmyslu.

Které stávky a odstávky zasáhly v únoru český automotive průmysl? Připomeňte si to v článku na portálu ExportMag.cz

Energeticky náročné obory zatím dál ztrácejí

Další průmyslová odvětví ale zaznamenala meziroční pokles. „Výroba chemických látek a chemických přípravků, ostatních nekovových minerálních výrobků (především stavebních hmot a skla) a výroba základních kovů, hutnictví a slévárenství klesla v meziročním srovnání téměř o pětinu,“ říká Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ.

Hodnota nových zakázek v běžných cenách v únoru 2023 ve sledovaných odvětvích meziročně vzrostla o 1,1 %. Nové zakázky ze zahraničí se meziročně snížily 2,7 %, tuzemské nové zakázky vzrostly o 10,1 %. K tomuto mírnému růstu nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení a výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků. Naopak opět meziročně poklesla hodnota nových průmyslových zakázek ve výrobě základních kovů, hutnictví a slévárenství a v chemickém průmyslu.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslu se v únoru 2023 meziročně snížil o 1,0 %. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v únoru 2023 meziročně vzrostla o 10,8 %.

Analytici očekávají za celý rok nulu

Podle analytika Miroslava Nováka ze společnosti Akcenta vyznívá výhled na letošní rok z pohledu průmyslu i nadále velmi smíšeně. „Na jedné straně lze kvitovat ustupující cenové tlaky a zlepšování situace v dodavatelských řetězcích. Na druhé straně se bohužel průmyslové podniky potýkají se slabší poptávkou. Pro letošní rok lze proto podle mě počítat s nulovým růstem průmyslu a v průběhu roku bude velmi záležet na oživení zahraniční poptávky,“ míní Novák.

Pozitivním impulzem pro průmysl budou letos snižující se velkoobchodní ceny energií.

Smíšený vývoj očekává také Vít Hradil, hlavní ekonom společnosti Cyrrus. „Situace v českém průmyslovém sektoru je a v nejbližší době patrně bude značně rozkolísaná. Spasitelem zde zůstává automobilový sektor, který je v solidní kondici a těší se i pokračujícímu přísunu nových zakázek. Pohled na zbytek průmyslových odvětví je ovšem výrazně pochmurnější. V červených číslech jich totiž zůstává většina a ani příliv nových zakázek zde není právě impozantní,“ uvádí Hradil. „Nevalnou kondici průmyslu potvrzují i předstihové indikátory jako je konjukturální průzkum či index nákupních manažerů. Na horizontu měsíců se již ovšem blýská na lepší časy. Průmyslové firmy reportují zlepšující se očekávání ohledně poptávky po své produkci i celkové ekonomické situace. Ta se navíc vytrvale zlepšuje i v blízkém zahraničí, speciálně pak v Německu, kde objemy objednávek překvapují směrem nahoru. Nadějně se navíc vyvíjí i velkoobchodní ceny energií, což se ve firemním sektoru v nejbližší době taktéž projeví. Podle nás se tak již nacházíme poblíž příslovečného dna, ze kterého přijde odražení,“ dodává Hradil.

Podle hlavního analytika společnosti Citfin Tomáše Volfa bude výkonnost průmyslu klesat v druhé půli sezony. „V prvním čtvrtletí letošního roku se bude domácí průmysl pohybovat v kladných hodnotách, ale následně opět zamíří do červených čísel. Na vině budou dva faktory. Jedním bude vysoká srovnávací základna loňského roku, kdy se průmyslu dařilo a druhým bude pokračující pokles domácí ekonomiky. Průběh recese a nižší aktivita v ekonomice budou stát za mírným poklesem domácího průmyslu ve zbytku letošního roku,“ předpokládá Volf.

V Evropě nejvíce roste průmysl v Irsku a Dánsku

V Evropské unii podle údajů zveřejněných Eurostatem průmyslová produkce v lednu 2023 meziročně vzrostla o 1,0 %. Největší meziroční růst zaznamenalo Irsko (o 19,5 %) a Dánsko (o 14,2 %). Naopak nejvíce klesl litevský průmysl (o 12,0 %), český průmysl zaznamenal meziroční pokles o 1,9 %. Výkon německého průmyslu klesl o 1,5 %.

Zdroje: Tisková zpráva ČSÚ a komentáře analytiků

• Teritorium: Česká republika
• Témata: Analýzy a statistiky

Doporučujeme