Průmyslová produkce v říjnu meziročně vzrostla o 3,1 procenta

Průmyslová produkce v říjnu v České republice meziročně reálně vzrostla o 3,1 %. Meziměsíčně byla nižší o 3,7 %. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 18,1 %. Uvedl to Český statistický úřad (ČSÚ).

„V říjnu produkce meziročně mírně vzrostla, avšak výhradně vlivem vývoje ve výrobě motorových vozidel. Tam se stejně jako v předchozích dvou měsících projevila nízká loňská srovnávací základna,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

Dobrou zprávou je zejména výrazný růst počtu nových tuzemských i zahraničních zakázek.

„Tak, jak produkce automobilek zásadně pomohla udržet meziroční růst průmyslu, ovlivnila i meziměsíční pokles. V říjnu se totiž opět začaly v tomto odvětví objevovat dílčí problémy se zásobováním některými komponenty,“ dodává Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ.

V návaznosti na meziroční růst produkce automobilového průmyslu došlo k vyšší poptávce po elektrotechnické produkci, zejména po elektrických osvětlovacích zařízeních pro dopravní prostředky. Dařilo se rovněž výrobě chladicích a klimatizačních zařízení. Za pětinovým poklesem v odvětví výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu stály odstávky v jaderných elektrárnách a dále výrazně nižší spotřeba plynu způsobená především mimořádně teplým počasím v kombinaci se šetřením.

Dobrým signálem je hlavně růst počtu tuzemských zakázek

Podle Tomáše Volfa ze společnosti Citfin je dobrou zprávou hlavně vysoký růst počtu nových tuzemských zakázek o víc než 24 procent. „Za poslední pět měsíců má český průmysl zlepšující se tendenci. Důvodem je velmi špatný výkon domácího průmyslu před rokem, takže meziroční srovnání hraje letošním číslům do karet. Tento fakt však sám o sobě nijak nesnižuje pozitiva, která lze vidět. Opět se ukazuje, že domácí ekonomika je zatím v dobré kondici a celkově se nepotvrzují černé scénáře hlubokého propadu českého hospodářství. To, že přijde příští rok pokles ekonomiky je fakt, ale podle všeho by se nemělo jednat o dlouhodobou a hlubokou recesi,“ uvedl Volf.

Firmy mohou zkusit koncem roku zintenzivnit výrobu, než naběhnou drahé energie

Podle Patrika Rožumberského, ekonoma UniCredit Bank, budou ve zbytku roku na průmyslovou produkci působit dva protichůdné faktory. „Na jedné straně již průmysl nebude od listopadu pod vlivem velmi příznivé základny ve výrobě aut, která do značné míry táhla produkci v předchozích třech měsících. Na druhé straně možná bude řada podniků chtít navyšovat výrobu na maximum ještě před vypršením fixovaných cen energií na konci roku. Výsledkem může být tempo produkce blízké meziroční stagnaci. S větší jistotou pak předpokládáme silné poklesy průmyslové produkce od ledna příštího roku, kdy se již většina podniků bude potýkat s navýšenými cenami energií. Zásadním parametrem pro to, kdy by mohl největší útlum v průmyslu ustat, bude moment oživení poptávky v tuzemsku a zahraničí. Ten prozatím očekáváme během druhého čtvrtletí příštího roku,“ míní Rožumerský.

V Evropě se nejlépe daří irskému průmyslu

Podle údajů zveřejněných Eurostatem průmyslová produkce v září v EU27 meziročně vzrostla o 5,7 %. Největší meziroční růst zaznamenalo Irsko (o 31 %) a Dánsko (o 19 %). Výkon německého průmyslu vzrostl o 3,6 %. Naopak nejvíce klesl estonský průmysl (o 7,5 %).

Zdroje: ČSÚ, analytici

• Teritorium: Česká republika
• Témata: Analýzy a statistiky

Doporučujeme