Průmyslová výroba se v dubnu dostala do záporných čísel

Průmyslová produkce v dubnu meziročně reálně klesla o 3,8 %. Meziměsíčně byla nižší o 0,8 %. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 3,1 %. Informoval o tom Český statistický úřad.

„Na dubnových výsledcích se podepsala především vysoká srovnávací základna. Před rokem jel celý průmysl po ukončení covidových omezení na plné obrátky, a to včetně výroby automobilů,“ říká Radek Matějka, ředitel statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

Ilustrační fotografie

Průmyslová produkce v dubnu 2022 byla reálně meziměsíčně nižší o 0,8 %. Meziročně klesla o 3,8 %. Pokles nejvíce ovlivnila výroba motorových vozidel, kde přetrvávající problémy s nedostatkem dílů umocnila vysoká srovnávací základna. Ta také významně ovlivnila výsledky v odvětví výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení. Pokles produkce elektřiny, plynu a tepla byl ovlivněn vysokou spotřebou plynu v loňském roce způsobenou mimořádně chladným počasím.

Dubnové výsledky byly oproti minulým měsícům, kdy meziroční růst zaznamenala naprostá většina průmyslových odvětví odlišné: tentokrát to byla přibližně polovina a výrazný pokles ve výrobě motorových vozidel se na úrovni průmyslu jako celku vyvážit nepodařilo.

„Kumulace bariér růstu firem se již začíná stále znatelněji projevovat. Podniky omezují zejména skokově rostoucí a nestabilní ceny vstupů a zpožďování jejich dodávek nebo zdražování energie. Jejich odraz na celkových ekonomických ukazatelích se bude v dalších měsících zvyšovat. Například Index cen průmyslových výrobců za duben meziročně vzrostl o 26,6 % a ceny surovin, komodit, energie či pohonných hmot stouply jen za poslední měsíce o desítky procent. Rychlé tempo zdražování bude omezovat i možnosti investiční aktivity, kdy firmy podle našich průzkumů vnímají právě zdražování materiálů či surovin a rovněž ceny energie jako limitující pro svůj rozvoj,“ říká Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky a hlavní ekonom Svazu průmyslu a dopravy ČR. Nedávný dubnový průzkum SP ČR také ukázal, že až 40 % dotazovaných podniků letos očekává meziroční snížení zisku. 

Do trojice odvětví s nejvyšším kladným příspěvkem se dostala na domácí trh orientovaná odvětví: potravinářský a nápojový průmysl, kde setrvale produkce mírným tempem roste. U nápojového průmyslu se objem produkce postupně vrací na předpandemickou úroveň.

Dnešní výsledek jen potvrdil to, co všichni tuší. Problémy v německé ekonomice nemohou zůstat bez odezvy na české straně. Ceny rostou, chuť Němců utrácet je výrazně nižší než v předchozích měsících, očekávání budoucího vývoje nákupních manažerů ve výrobě klesají, a to je jen malý výčet toho, proč nemá domácí průmysl na růžích ustláno.

Tomáš Volf, Citfin

Hodnota nových zakázek v běžných cenách v dubnu 2022 ve sledovaných odvětvích meziročně vzrostla o 3,1 %. Nové zakázky ze zahraničí se meziročně zvýšily o 2,4 %, tuzemské nové zakázky vzrostly o 4,6 %. „V meziměsíčním porovnání hodnota nových průmyslových zakázek klesla výrazněji než produkce, a to o 2 %. Meziroční 3% růst byl opět držen odvětvími, kde má zásadní vliv růst hodnoty, nikoliv objemu,“ říká Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslu se v dubnu 2022 meziročně zvýšil o 0,2 %. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v dubnu 2022 meziročně vzrostla o 8,2 %.

Podle údajů zveřejněných Eurostatem průmyslová produkce v březnu 2022 v EU27 meziročně vzrostla o 0,7 %. Největší meziroční růst zaznamenala Litva (o 25,9 %) a Bulharsko (o 19,1 %). Naopak nejvíce klesl slovenský průmysl (o 7,3 %). Český průmysl klesl o 1,3 %, výkon německého průmyslu se snížil o 4,1 %.

„Pro květen se rýsuje posun k o něco příznivějšímu výsledku. Důvody spatřujeme v náznacích zlepšení situace ve výrobě aut, která se už snad dostává z nejhoršího. Z květnových průzkumů mezi tuzemskými podniky vyplývá, že se v automobilovém průmyslu postupně navyšuje výrobní aktivita a zároveň se snižuje stav zásob. Podobně došlo v květnu ke zlepšení nálady v německém autoprůmyslu, a to zejména v návaznosti na menší potíže v souvislosti s konfliktem na Ukrajině. S markantnějším oživením průmyslu jako celku se však příliš počítat nedá,“ uvádí v komentáři k dubnovým statistikám ekonom UniCredit Patrik Rožumberský.

Zdroj: ČSÚ, komentáře ekonomů

• Teritorium: Česká republika
• Témata: Oborové statistiky

Doporučujeme