Průzkum: Dovolenou navíc poskytuje třetina českých zaměstnavatelů

Dovolená nad rámec zákona je jedním z nejžádanějších benefitů a zaměstnanci se na ni v létě těší nejvíce. Nejčastěji je tento bonus poskytován v segmentech pojišťovnictví, bankovnictví, finance, energetika a telekomunikace.

Nejvíce dovolené mají zaměstnanci v Jihomoravském kraji, Moravskoslezském kraji, Praze a Plzeňském kraji, nejméně pak na Karlovarsku. Zajímavostí je, že na Slovensku poskytuje dovolenou navíc pouze 15 % zaměstnavatelů.

Ilustrační fotografie

Ukazuje to analýza portálu Platy.cz. Podle údajů portálu z je dovolená navíc v Česku sedmým nejčastějším benefitem, možnost čerpat volno navíc poskytuje téměř 32 procent firem.

Pro srovnání: dovolená nad rámec zákona je pro slovenské zaměstnance čtvrtou nejžádanější výhodou, ale Slováci na ni mají nárok ve skutečnosti jen u 15 procent zaměstnavatelů.

Z průzkumu vyplývá, že je v Česku zmíněný benefit poskytován nejčastěji v segmentu pojišťovnictví (50,9 %). Následuje bankovnictví a finance s téměř totožným výsledkem (50,82 %), s odstupem na třetím místě je pak energetika (44,12 procenta).

Delší dovolená a práce z domova. Personalisté vybrali nejatraktivnější benefity

Pokud jde o rozdělení podle krajů, nejvíce dovolené nad rámec zákona mají zaměstnanci v Jihomoravském kraji (34,34 %), Moravskoslezském kraji (33,94 %), v Praze (33,41) a Plzeňském kraji (33,09).

Mezi benefity vedou stravenky, ne delší dovolená

A jaké jsou podle dat Platy.cz nejčastější benefity v českých firmách? Vedou stravenky, které dostává téměř polovina zaměstnanců. Dále je to pružná pracovní doba, tu poskytuje 43 % zaměstnavatelů.

Shodně 37 % zaměstnavatelů umožňuje práci z domova a na pracovišti nabízí nápoje zdarma. Patří sem i nabídka mobilního telefonu k soukromým účelům (35 %) a firemní akce (35 %).

K zajímavým bonusům patří ještě například možnost využití podnikového notebooku k soukromým účelům (31 %), sick days (30 %) či zaměstnanecké slevy (20 procent).

Redakčně upravená tisková zpráva platy.cz

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Cestovní ruch, volný čas

Doporučujeme