Průzkum odhalil největší klišé v životopisech. Češi se označují za samostatné týmové hráče

Do jaké míry se v jednotlivých státech světa liší pojetí životopisů, které firmám posílají zájemci o práci? A jaká jsou v nich nejčastější klišé? Na to hledal odpověď průzkum Cvapp, který analyzoval desítky tisíc životopisů z 39 zemí.

Lidé hledající nové zaměstnání se v životopise často ukazují z té nejlepší stránky. V naději, že se tak odliší od ostatních kandidátů, uvádějí uchazeči svá jedinečná nadání, schopnosti a dovednosti. Jenže do jaké míry se uchazeči o zaměstnání v životopisech skutečně liší?

Češi píšou, že jsou společenští a učenliví

Čeští uchazeči o zaměstnání používají v životopisech často klišé. Nejčastěji se považují za „společenské“. Dále se Češi označují za „týmové hráče“ a zároveň tvrdí, že jsou schopni „samostatně“ pracovat. Navzdory tomu, že těchto vlastností si mnoho zaměstnavatelů skutečně cení, jejich uvedení v životopisu českého uchazeče opravdu neodliší od ostatních (kteří pravděpodobně v životopisu použili stejné pojmy).

Více informací o principech psaní profesního životopisu

Co je také nápadné? Na rozdíl od uchazečů z jiných zemí se Češi snaží nadprůměrně často v životopisech odlišit od ostatních uchazečů uváděním toho, že jsou „učenliví“ a „vstřícní“.

Evropané se prý dobře přizpůsobují

Na žebříčku třech největších klišé v životopise se ve 38 zemích vyskytují výroky „Jsem týmový hráč“ nebo „Mám rád týmovou práci“. Tak se tato dovednost stala největším životopisným klišé na světě. Na první tři příčky se tento výrok nedostal jen u filipínských uchazečů o zaměstnání. Tam skončil „týmový hráč“ až na pátém místě. Také dovednosti jako „orientovaný na zákazníka“ a „profesionální“ se celosvětově obzvlášť často uvádějí.

V rámci průzkumu se zkoumalo mimo jiné 18 evropských zemí, a i zde je vidět zajímavé trendy v sestavování životopisů uchazečů o zaměstnání. Evropané ve srovnání s uchazeči z jiných kontinentů nepoužívají tak často klišé „dovedu se přizpůsobit“. V Evropě se člověk naopak častěji definuje jako „pozitivní“ a „společenský“.

V Evropě jsou vidět zajímavé rozdíly také mezi jednotlivými zeměmi. Belgičané jsou například (ve svých životopisech) častěji „flexibilní“, ale už ne tak „zanícení“. Němci používají v životopisech nápadně často klišé „strategický“. A Švédové se zase označují za „odolné vůči stresu“.

Tisková zpráva společnosti Cvapp.

• Teritorium: Česká republika | Evropa | Zahraničí
• Témata: Analýzy a statistiky
• Oblasti podnikání: Vzdělávání, lidské zdroje

Doporučujeme