První případ ptačí chřipky v této sezóně v Japonsku

Na konci října 2022 byla potvrzena nákaza vysoce patogenní ptačí chřipkou na drůbežích farmách hned ve dvou prefekturách.

Jednalo se o prefektury Okayama na jihu Honšú a na severním ostrově Hokkaidó. Jde o první ohniska v této sezóně a zároveň nejčasnější výskyt v historii.

Ilustrační fotografie

Premiér Kišida nařídil vládním úředníkům působícím v uvedených prefekturách, aby v souvislosti s možným šířením případů ptačí chřipky byli v pohotovosti a dohlíželi na dodržování karanténních opatření.

Na postižených farmách bude utraceno v součtu 340 tisíc kuřat. Přeprava kuřat a vajec ze všech farem v okruhu deseti kilometrů od infikovaných farem bude zastavena.

Jedná se o první případ, kdy se v říjnu na nějaké farmě v zemi objevilo ohnisko ptačí chřipky. Dosud nejčasnější ohnisko v sezóně bylo potvrzené 5. listopadu 2020.

Autorka: Irena Leopoldová, zemědělská diplomatka, velvyslanectví ČR v Tokiu. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku. Zdroj: Japan Times, The Japan News

• Teritorium: Asie | Japonsko | Zahraničí

Doporučujeme