První samořiditelné traktory se na japonském trhu představí v roce 2026

Japonský výrobce strojů Kubota plánuje uvést na trh první samořiditelné traktory a další zemědělské zařízení schopné vzdáleného řízení již od roku 2026.

Společnost spolupracuje s americkou firmou Nvidia na grafických procesorech pro kamerová zařízení vybavená umělou inteligencí. Stroje budou také disponovat technologií globálního určování polohy (GPS).

Ilustrační fotografie

Kubota plánuje komercializovat traktory, sázející stroje na rýži a kombajny, které používají kamery a umělou inteligenci pro provoz a dohlížení na lidi a překážky. Současně bude možné několik strojů monitorovat vzdáleně současně.

Stroje budou schopny provádět automatizované operace úrovně 3, jak stanovilo japonské ministerstvo zemědělství, což znamená, že je lze sledovat z míst mimo pracoviště, což je v Japonsku novinkou. Bezpilotní zemědělské stroje úrovně 2 (již v Japonsku komercializované), používají lasery a ultrazvukové vlny k detekci překážek a vyžadují blízkého operátora pro vizuální monitorování.

ExportMag.cz: Digitrony slaví comeback. Český startup uspěl s technickou stavebnicí

Americká firma vyrábějící zemědělské a stavební stroje, John Deere, komercializovala bezpilotní traktory úrovně 3, ale tyto velké stroje navržené pro rozsáhlé americké farmaření nejsou vhodné pro malé japonské farmy.

Stroje Kubota jsou schopny manévrovat i na malých farmách a mohou zlepšit přesnost práce. Pokud se komercializace v Japonsku osvědčí, společnost doufá, že stroje bude možné exportovat i do jiných zemí v Asii, kde je dostupná půda také omezená.

Samořiditelné stroje pravděpodobně budou stát o 20 % až 30 % více než ostatní modely. Prezident Kuboty, Yuichi Kitao, říká, že společnost má za cíl technologii zjednodušit a tím umožnit snížení cen.

Podle statistik ministerstva zemědělství dosáhl počet japonských zemědělských domácností v roce 2020 1,74 milionu, což byl pokles o 44 % za posledních 20 let. Ti, kdo mohou předat své know-how, stárnou. Usnadnění a zefektivnění zemědělské práce tak snad pomůže nejen starším zemědělcům, ale může také zmírnit nedostatek pracovní síly tím, že přiláká mladší lidi do tohoto odvětví.

Autorka: Irena Leopoldová, zemědělská diplomatka, velvyslanectví ČR v Tokiu. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Japonsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Zemědělství a lesnictví

Doporučujeme