První zásilka jihoafrické kukuřice doputovala do Číny

Začátkem května do Číny doputovala první zásilka krmné kukuřice z Jihoafrické republiky o celkovém objemu 53 tisíc tun. Importérem této zásilky je státem vlastněná společnost COFCO.

COFCO je největší čínský producent potravin, který již uzavřel dlouhodobé smlouvy s 43 jihoafrickými pěstiteli kukuřice. Na cestě z JAR do Číny je pak dalších více než 100 tisíc tun kukuřice.

Ilustrační fotografie

Doposud jsou pro Čínu největším dodavatelem kukuřice Spojené státy americké, ačkoli se jejich podíl na čínských importech v prvním čtvrtletí roku 2023 propadl z loňských 72 na 37,8 %.

Samotné americké ministerstvo zemědělství odhaduje, že o titul největšího čínského dodavatele kukuřice letos přijdou ve prospěch Brazílie, která sice do Číny dodala první zásilku teprve letos v lednu, ale již v prvním čtvrtletí se dostala na druhé místo. Ministerstvo zároveň zveřejnilo informaci, že koncem dubna zrušili čínští nákupčí objednávky americké kukuřice v objemu 562 800 tun.

ExportMag.cz: Namíchat si müsli po svém? „Zábavné pochoutky“ firmy Mixit uspěly i ve světě

Čína tedy nadále diverzifikuje zdroje strategických komodit, v tomto případě jednak ve snaze snížit svou závislost na dodávkách ze Spojených států, ale také aby vyrovnala možné výpadky dodávek z válkou sužované Ukrajiny. Čínské ministerstvo zemědělství a záležitostí venkova odhaduje, že do roku 2032 Čína dosáhne 96,6% soběstačnosti u produkce kukuřice, což by vedlo ke snížení jejích dovozů o 6,85 milionu tun.

Autor: Ondřej Plaček, zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Pekingu. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

Doporučujeme