Prvními krajskými vítězi soutěže EY Podnikatel roku 2021 jsou Tomáš Čupr i autoři unikátní PCR diagnostiky ze společnosti DIANA Biotechnologies

Společnost EY pod záštitou primátora hlavního města Prahy Zdeňka Hřiba a ve spolupráci s inovační agenturou SIC vyhlásila vítěze 17. ročníku soutěže EY Podnikatel roku hlavního města Prahy a Středočeského kraje.

Za Prahu se jím stal zakladatel společnosti Rohlik Group Tomáš Čupr, ve středočeském klání uspěli vědci Václav Navrátil a Martin Dienstbier, kteří v roce 2018 stáli u vzniku společnosti DIANA Biotechnologies, jež sklízí úspěchy na poli medicínské diagnostiky i vývoje nových léčiv. Dostanou šanci utkat se v národním finále soutěže, která pomáhá světu objevovat výjimečné podnikatelské osobnosti. 

Zleva: Eduard Kučera, zástupce hlavní poroty a držitel titulu Podnikatel roku 2009, Martina Kneiflová, vedoucí partnerka EY, Tomáš Čupr, CEO společnosti Rohlik Group, držitel titulu EY Podnikatel roku 2021 hlavního města Prahy a Adam Scheinherr, náměstek primátora pro oblast dopravy | EY Podnikatel roku

Porota, v jejímž čele již tradičně zasedl loňský vítěz EY Podnikatel roku České republiky Josef Průša, zakladatel a CEO společnosti Prusa Research a.s., ocenila u Tomáše Čupra především nesmírnou odvahu a odhodlání budovat světovou společnost ve velmi obtížném segmentu on-line prodeje potravin. Navrátil a Dientsbier pak zaujali rychlým rozvojem jejich poměrně mladé společnosti.

O vítězi minulého ročníku si přečtěte v článku Podnikatelem roku 2020 se stal Josef Průša.

Vítězové uspěli mezi velkou konkurencí v regionech Praha a Střední Čechy, které historicky patří k nejúspěšnějším krajům v počtu přihlášených i oceněných podnikatelů, pochází z nich celkem šest celorepublikových vítězů. Letos se do soutěže přihlásilo v těchto regionech více jak 20 subjektů, což je o 30 % více než v roce 2020 a nejčastěji se rekrutovaly z oborů jako jsou Technologie, Pokročilá průmyslová výroba a zpracovatelský průmysl a Maloobchod a Velkoobchod. 

„Vítězství vnímáme i jako ocenění našich spolupracovníků, kteří již dva roky přispívají v boji proti epidemii Covid19 v České republice. Naše produkty však vyvíjíme s cílem se prosadit v oblasti farmacie a diagnostiky na globální úrovni.“ říká Václav Navrátil / Martin Dienstbier, zakladatelé společnosti DIANA Biotechnologies, s.r.o., která v roce 2020 vstoupila na trh PCR diagnostiky a v rekordně krátkém čase vyvinula a uvedla na trh velmi citlivé PCR testy na COVID-19 ze slin. Tato diagnostika je celosvětově unikátní a má podanou patentovou přihlášku i v USA. Dnes je DIANA největším výrobcem PCR testů na COVID-19 v Čechách a pokrývá více než 30 % domácího trhu.

Tomáš Čupr, zakladatel Rohlik Group, jehož Rohlik.cz v českém online světě potravin zaujímá 80% podíl na trhu, vloni zaznamenal 60% růst. Tomáš, který neskrývá po úspěchu na zahraničních trzích ambici vytvořit z Rohlik Group významného panevropského retailera, dodává k dnešnímu ocenění: „Vítězství vnímám jako ocenění společného úsilí všech našich kolegů, kteří tlačí firmu vpřed i v této nelehké a nepředvídatelné době. Přál bych si, aby tento úspěch inspiroval další podnikatele, aby se nebáli nabízet své služby v zahraničí. České hlavy jsou prostě české hlavy, a prosadí se kdekoliv.“

Václav Navrátil a Martin Dienstbier, majitelé společnosti DIANA Biotechnologies, s.r.o., držitelé titulu EY Podnikatel roku 2021 Středočeského kraje | EY Podnikatel roku

„Jako každoročně, i letos se v obou regionech přihlásily velice silné podnikatelské osobnosti. Rozhodnutí, kdo získá krajský titul, bylo i vzhledem k počtu přihlášených pro porotu velmi náročné“, vysvětluje Martina Kneiflová, vedoucí partnerka EY v České republice, a dodává: „Tomáš Čupr a jeho Rohlik Group kromě jiného klade velký důraz na udržitelné podnikání jak používáním elektrovozů, tak i recyklovatelných tašek při rozvozu nákupu zákazníkům, což považuji za velmi důležité. Příběh zakladatelů DIANA Biotechnologies je inspirativní i unikátní zároveň. Nevidíme často, aby úspěšný vědec dokázal rovněž vybudovat úspěšnou firmu, která navíc během pár let získala významné postavení na trhu.”

„I letos jsem svou záštitou a zapůjčením Rezidence primátora rád podpořil ocenění EY Podnikatel roku 2021 hlavního města Prahy a Středočeského kraje. Těší mě, že hlavní město Praha patří mezi nejúspěšnější kraje v celé historii soutěže EY Podnikatel roku a v každém ročníku se pražští podnikatelé ocitají i na seznamu celostátních finalistů. Věřím ale, že všichni ocenění z našeho regionu obstojí i v mezinárodním srovnání,” říká primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib.

Ve Středočeském kraji podpořilo EY Podnikatele roku Středočeské inovační centrum, jehož ředitel, pan Pavel Jovanovič, uvádí: „Podnikání vnímáme jako možnost, jak využít nové výzvy a příležitosti okolo nás. Proto firmy a podnikatele SIC podporuje. Naše služby a programy pomáhají středočeským firmám získávat nové zákazníky a držet náskok před konkurencí. Podnikatele podporujeme v jejich ambicích – od startupu, inovace produktu nebo služby až po expanzi firmy na zahraniční trhy. Ocenění jako EY Podnikatel roku 2021 může firmám významně pomoci zviditelnit se a ukázat příklady podnikatelských úspěchů, které mohou inspirovat další z nás.”

Výsledky národního finále a jméno vítěze soutěže EY Podnikatel roku 2021 České republiky budou vyhlášeny 1. března 2022. Vítěz z České republiky se již tradičně zúčastní celosvětového finále v červnu 2022 v Monte Carlu, kde bude bojovat spolu s ostatními národními vítězi z padesáti čtyř zemí světa o titul EY Světový podnikatel roku.

Zdroj: EY Podnikatel roku

Doporučujeme