PZI v Lotyšsku směřují do obchodu a dřevozpracujícího průmyslu

Největší příliv fondů byl zaznamenán v oblasti obchodu, dřevozpracujícího průmyslu, dále v realitách a stavebním sektoru. Nejvíce peněz připutovalo z Nizozemska, Estonska a Litvy, jak ve své detailní ekonomické analýze uvádí Bank of Latvija na webových stránkách makroekonomika.lv.


  • Země: LV – Lotyšsko
  • Datum zveřejnění: 05.12.2018

Pro doplnění: obchodní bilance Lotyšska byla ve třetím kvartálu v deficitu, což je dle ekonomů způsobeno především bilancí obchodu se zbožím – ve třetím kvartálu došlo pouze k 1% nárůstu exportu, zatímco import rostl tempem 7,7 %, což je mnohem rychleji než v první polovině roku. Největší vliv na růst deficitu byl zaznamenán v obchodě se zeměmi mimo Eurozónu. Ve srovnání s minulým rokem se deficit zhoršil v obchodě s Ruskem, Polskem a Litvou.

Třetí kvartál byl méně příznivý pro vývoz služeb, který byl ovlivněn snížením vývozních sazeb ve finančním (-25,1 %) a stavebním (-10,4 %) sektoru. Zatímco export finančních služeb způsobený omezením vkladů zahraničních klientů byl očekáván, prudký pokles vývozu stavebních služeb nikoli. Vysvětlením může být vysoká poptávka na domácím trhu a jeho omezená kapacita (zvláště nedostatkem pracovníků), a taktéž rychlý pokles vývozu na netradiční trhy. 

Zdroj: BNN, 5.12.2018
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Riga.

Souborové přílohy

• Teritorium: Evropa | Lotyšsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme