Rada pro obchod a technologie mezi EU a USA přijala Pittsburskou deklaraci

V americkém Pittsburghu proběhlo ustavující zasedání Rady pro obchod a technologie (Trade and Technology Council, TTC) mezi Evropskou unií a Spojenými státy.

Za americkou stranu zasedli ministr zahraničí Antony Blinken, zmocněnkyně pro obchod Katherine Tai a ministryně obchodu Gina Raimondo. Evropskou stranu zastupovali eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová a eurokomisař pro obchod Valdis Dombrovskis.

EU a USA vydaly společné prohlášení o výsledcích diskuse v pěti oblastech: výzvy globálního obchodu, dodavatelské řetězce polovodičů, prověřování přímých zahraničních investic, kontroly exportu a umělá inteligence.

Obě strany se zavázaly podniknout krátkodobé kroky k řešení narušených dodavatelských řetězců polovodičů. Účastníci se dohodli, že budou sdílet informace o naléhavých nedostatcích dodávek.

Pokud jde o výzvy globálního obchodu, obě strany se zavázaly vyvinout přístupy ke zmírnění dopadu netržních praktik třetích zemí, včetně nucených transferů technologií; státem sponzorované krádeže duševního vlastnictví; průmyslové dotace narušující trh; a protisoutěžní a netržní akce státních podniků.

Rovněž se dohodli na koordinaci kontroly vývozu technologií s komerčními a vojenskými technologiemi, aby se zabránilo tomu, že by je třetí země zneužívaly způsobem, který podkopává národní bezpečnost a lidská práva. Představitelé USA a EU zdůraznili, že mnohostranné přístupy ke kontrole vývozu jsou obecně nejúčinnější pro zajištění mezinárodní bezpečnosti.

V oblasti prověřování investic se obě strany dohodly na výměně informací o investičních trendech a osvědčených postupech se zaměřením na citlivé technologie a data.

V oblasti umělé inteligence se společně přihlásily k vývoji a implementaci „inovativních a důvěryhodných“ systémů AI.

USA a EU se zavázaly dodat „konkrétní výsledky“ v několika nastíněných oblastech před příštím zasedáním TTC, které se pravděpodobně uskuteční na jaře roku 2022. Rada se bude scházet na ministerské úrovni dvakrát ročně.

Rada pro obchod a technologie byla vyhlášena v červnu na Summitu EU-USA během návštěvy prezidenta Joe Bidena v Bruselu. Bidenova administrativa si vytyčila cíl obnovit obchodní vztahy s Evropou, které byly za úřadování jeho předchůdce leckdy napjaté.

• Oblasti podnikání: Obchod

Doporučujeme