Rady s energiemi na objednávku. Novou službu nabízí odborníci spolupracující s MPO

Úsporná opatření mohou pomoci domácnostem, podnikům i obcím omezit dopady vysokých cen energií. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) nabízí možnost si nechat zdarma v této oblasti poradit.

Tuto službu poskytují kvalifikovaní energetičtí odborníci sdružení pod značku EKIS. Jejich služby navíc MPO nově rozšiřuje tak, aby tito konzultanti mohli po domluvě s představiteli obcí vyjet přímo za občany a rady ohledně energií tak poskytovat na více místech po celé republice.

Ilustrační fotografie

„Úspory energií pomáhají snižovat účty za energie napřímo, ale nižší spotřeba energie tlačí také na pokles cen energií na světových trzích. Úspory energie jsou důležité samozřejmě také z hlediska zajištění dostatečných zásob plynu po celou zimu. Proto je naším cílem poskytnout veřejnosti v oblasti úspor energií maximální podporu,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela s tím, že právě bezplatné služby energetických specialistů jsou jedním z jejích forem. Celkem je v této poradenské síti MPO sdruženo 224 odborníků z 36 měst.

„Odborníci dokáží domácnostem, ale i firmám či obcím poradit s nejrůznějšími opatřeními – od výběru úsporného osvětlení, přes správné vytápění a plánování rekonstrukce až po velké projekty energeticky úsporných staveb. Pomohou také s dotacemi, tvorbou dotační žádosti i s další administrativou pro získání dotace. Nově také bezplatně připraví návrh energetických opatření,říká ministr Síkela.

Novinkou je také to, že tito odborníci nyní mohou po domluvě se zástupci obcí poskytovat své rady také mimo svou kancelář a vyjet přímo za občany. Tuto službu nazýváme mobilní EKIS, tzv. M-EKIS. MPO se podařilo zajistit služby energetických konzultantů působících napříč územím republiky tak, aby si tuto službu mohli objednat představitelé co největšího počtu obcí. Po domluvě s obcí přijedou a seznámí přítomné zájemce s možnostmi, jak uspořit energii. Jsou také připraveni provést individuální osobní konzultace přímo ke konkrétní nemovitosti a těmto zájemcům navrhnou konkrétní úsporná opatření. Služby mobilních energetických konzultantů a jejich výjezd je možné si domluvit přímo s nimi. Jejich seznam a kontakty jsou na webu MPO Efekt.

Ilustrační fotografie

Podle jednoho z poradců ze sítě EKIS Pavla Konečného je způsobů, jak ušetřit energie, velké množství. „V kontextu zvyšujících se cen energií se nás lidé nejčastěji ptají na úspory energií a jejich zdroje. Tedy na to, jakým způsobem zateplit, jestli využít tepelné čerpadlo nebo zůstat u stávajícího způsobu vytápění, případně jak nainstalovat fotovoltaickou nebo fototermickou elektrárnu,“ říká odborník Pavel Konečný. Sám mezi prvními kroky při realizaci úspor doporučuje instalaci úsporných spotřebičů od žárovek po pračku nebo zateplení budovy kvůli únikům tepla, které může zamezit ztrátám tepla ve vyšších desítkách procent.

Dalším opatřením, které může obcím se snižováním energií pomoci, jsou dotace na zpracování Místní energetické koncepce. „Místní energetická koncepce by tak měla být dokumentem, podle něhož by místní samospráva měla postupovat při komplexním řešení zajištění dodávky a spotřeby energie v příslušné lokalitě nebo také při dílčích řešeních v rámci jejích jednotlivých částí,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: „Města a obce mohou požádat o dotaci na zpracování této koncepce. Ta by měla být nástrojem a návodem, jak optimalizovat dodávku energie vůči energii spotřebovávané v konkrétní obci nebo dobrovolném svazku obcí.“

Koncepci je možné vytvořit pro jednotlivé obce nebo města a také pro dobrovolné svazky obcí v případě, že jde o několik obcí, u kterých lze zpracovávat místní energetickou koncepci dohromady.Alokace výzvy pro rok 2023 činí 13 milionů korun. Více informací k výzvě najdete na webu MPO.

Škola hrou: Pojízdná učebna techniky

Ministerstvo dále nabízí možnost využít pojízdnou učebnu techniky – speciálně upravený a moderními technologiemi vybavený kamion, který může dorazit do kteréhokoliv města nebo obce v Česku. Pojízdná učebna představuje žákům techniku a řemeslo v moderním hávu. Projekt se shledává s mimořádným přijetím zejména v menších obcích a městech, kde se podobné aktivity z různých důvodů realizují jen výjimečně.

Pojízdná učebna techniky ve Zlínském kraji | MPO

Příkladem může být nedávná návštěva základní školy v Bohumíně – Pudlově, kde byli z projektu nadšeni nejen žáci, ale i učitelé. Cílem projektu je zvyšovat zájem o techniku a řemeslo u dnešní mládeže a současně ji vést k odpovědnému a udržitelnému využívání moderních technologií a obecně k ekologickému chování. V rámci projektového dne je pro žáky připraven nově program zaměřený na úsporu energií a udržitelnou spotřebu vody a tepla.

Informační linka 1212

S aktuální vládní pomocí s vysokými cenami energií a s úsporami poradí linka 1212. Operátoři jsou dostupní každý všední den od 8:00 do 16:00. Volání na linku je zpoplatněno dle tarifu volajícího. Součástí rozsáhlé poradenské sítě ministerstva jsou manuály jak pro domácnosti, podnikatele, tak malé a střední firmy a státní správu. Samotný resort jde příkladem – díky úsporným opatřením uspořil už 20 procent plynu a 13 procent elektřiny.

Přehledně a na jednom místě

Aktuální informace o vládní pomoci s vysokými cenami energií včetně poradenství a manuálů na úspory energií jsou dostupné také na webu Energie za méně, kde ministerstvo zveřejňuje aktualizovaná data o stavu zásobníků a o aktuální spotřebě.

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme