Rakušané hledali inspiraci pro chytré dopravní systémy v Brně

Rakouská vládní podpora modernizace a mobility v dopravě nabízí českým firmám zajímavé exportní možnosti.

Jak potvrdila nedávná incomingová mise do ČR, zájem je především o koncepty, které slouží k zatraktivnění a ekologizaci veřejné dopravy.

Ilustrační fotografie

Misi, jejímž cílem byla prezentace inteligentních dopravních systémů v praxi, zorganizoval koncem letošního června obchodně-ekonomický úsek velvyslanectví ve Vídni ve spolupráci s firmou Ing. Ivo Herman, CSc., která se na tyto technologie zaměřuje.

Akce proběhla v rámci projektů na podporu ekonomické diplomacie (PROPED). Svá řešení a produkty na akci představily kromě firmy Ing. Ivo Herman, CSc také další společnosti, které patří díky svým inovativním řešením k světovým špičkám ve svém oboru: CROSS Zlín RCE Systems. Kromě rakouské delegace se mise zúčastnili rovněž zástupci českého ministerstva dopravy a ministerstva průmyslu a obchodu.

Češi vybaví města budoucnosti chytrými stromy nebo multifunkčními lavičkami

Zájem zástupců předních rakouských dopravních společností a institucí svědčí o kvalitě prezentovaných technologií, zároveň bylo ze strany účastníků vysoce hodnoceno využívání těchto systémů v Brně, které v tomto rozsahu předčí i samotnou Vídeň. České firmy tak opět prokazují, že je možné prosadit se i na tak náročném trhu, jako je Rakousko.

Výstavba, modernizace i high-tech

Sousední země patří k předním evropským investorům ve výstavbách silnic a dálnic a vypisuje v těchto oblastech průběžně tendry. Vedle toho patří mezi hlavní pilíře rakouské hospodářské politiky v dopravním sektoru modernizace dopravní infrastruktury a implementace nejnovějších high-tech systémů. Tímto se otevírají českým firmám s inovativními produkty lákavé možnosti exportu do Rakouska. Mezi ně se řadí také kooperativní inteligentní dopravní systémy (C-ITS), které zvyšují bezpečnost a plynulost silničního provozu.

Zavádění chytrých systémů spadá v Rakousku do kompetence několika institucí. Financování, stavění a udržování pozemních komunikací má na starosti státní podnik ASFINAG, který je obdobou českého Ředitelství silnic a dálnic. Spolková agentura AustriaTech pracuje zvýšení společenského přínosu nových technologií v dopravě.

Zavedením C-ITS se zabývají také přepravní společnosti, jako je například dopravní podnik města Vídně – Wiener Linien nebo zástupci spolkového ministerstva pro inovaci a mobilitu (BMK) či jednotlivých zemských měst. Právě zástupci zmíněných společností a institucí se zúčastnili červnové incomingové mise v Brně.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky ve Vídni (Rakousko). Autorky: Pavlína Šrámková, ekonomická diplomatka, Ina Bayerová, ekonomická specialistka.

• Teritorium: Evropa | Rakousko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Doprava, logistika | Software a ICT služby

Doporučujeme