Rakušané slibují bioreaktor. Použijí pravěké mikroby, kteří vyrobí zelený metan

Rakouská společnost Krajete chce uspět na trhu se zelenými technologiemi s bioreaktorem, který při použití vysokého tlaku a dávných baktérií vyrobí z oxidu uhličitého a vodíku metan.

Krajete GmbH/ Blitzkinder Fotografie e.U.

Má se jednat o revoluční druh bioreaktoru, který umí vyrábět v dostatečném množství metan, jenž je dokonale udržitelný. Použití vysokého tlaku má podstatně zvýšit účinnost zařízení. Miliardy mikroorganismů budou v prostředí extrémního tlaku efektivněji produkovat metan, tvrdí firma Krajete z obce Pasching u rakouského Lince.

Firma postavila první reaktor pro další testování technologie. Metan se vyrábí z oxidu uhličitého a vodíku. Chce využít toho, že vlády po celém světě hovoří o ochraně klimatu. „Průmysl musí přijít s chytřejšími technologiemi,“ míní rakouská společnost.

Klíčem k úspěchu má být použití bakterií archaea, které se na zemi objevily už před 3,5 miliardami let a dokáží odolávat vysokému tlaku.

„Naše zařízení dosáhlo skvělých konverzních poměrů, protože vyšší tlak urychluje chemické procesy,“ pochlubil se šéf firmy Alexander Krajete. Bakterie při procesu fermentace kromě oxidu uhličitého využívají k produkci zeleného metanu i vodík. Proto už nevzniká odpadní CO2, dodal. Bioreaktor tak produkuje téměř čistý metan, který je kvalitnější než bioplyn.

I když se běžně vysokého tlaku používá v chemických provozech, v bioreaktoru je problém v tom, že většina mikroorganismů není tak odolná. Na používání prehistorických bakterií firma pracuje už od roku 2013 a zaregistrovala si pět patentů.

„Naše pilotní zařízení ukázalo, že můžeme vyprodukovat 500 litrů metanu za hodinu z pouhých deseti litrů tekutiny při tlaku 15 barů (1 bar= 100 000 pascalů). Takové hodnoty jsou celosvětově bezkonkurenční,“ zdůraznil Krajete.

Aby bakterie fungovaly správně, nesmí se úroveň tlaku v bioreaktoru rychle měnit, jinak by došlo ke snížení výkonu zařízení nebo dokonce k úmrtí jednobuněčných organismů. Nový design reaktorů by měl být použitelný i pro velkokapacitní zařízení, slibuje rakouský výrobce. Podobný reaktor loni v květnu spustila technická univerzita v německém Řezně.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: František Novák

• Teritorium: Rakousko
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme