Řecko posiluje pozici na digitální mapě. Chce být jižní branou Evropy

Řecko podporuje investice do infrastruktury pro uskladnění a přenos dat. V metropolitním regionu Attika vzniká několik významných velkokapacitních datových center, další centra se plánují.

Dále se jedná o podmořském propojení pro přenos dat mezi Asií, Afrikou a Evropou. Nová infrastruktura výrazně zlepší podmínky pro podnikání v oblasti ICT a může být zajímavou příležitostí pro české investory, výrobce, ale i pro softwarové firmy, které chtějí rozšířit své výrobní kapacity do zahraničí.

Ilustrační fotografie

Společnost Microsoft má v úmyslu vybudovat v Řecku svůj regionální data hub pro jihovýchodní Evropu. Jedná se o investici v řádu miliardy eur, která byla vzhledem k významu a rozsahu zařazena řeckou vládou mezi strategické investice.

Základem budou tři velkokapacitní datová centra, která vzniknou ve východní části metropolitního regionu Attika, kde již Microsoft Operations Hellas za tímto účelem zakoupila v městských částech Spata a Koropi vhodné pozemky o celkové rozloze 8,5 hektarů. Uvedení datových center do plného provozu se předpokládá začátkem roku 2025.

Češi vybaví města budoucnosti chytrými stromy nebo multifunkčními lavičkami

Datová centra rozvíjí také řecká společnost Lamda Hellix, kterou v listopadu 2020 odkoupila americká Digital Realty. Doposud největší datové centrum Lamda Hellix s označením Athens 3 a kapacitou 6,8 MW ICT výkonu bude vybudováno v obci Koropi a propojeno s datovými centry Athens 1 a Athens 2, která jsou v provozu od roku 2015.

Základní kámen nového datového centra byl slavnostně položen v říjnu 2021 a zprovozněno má být v polovině roku 2023. Jedná se o investici v hodnotě 70 milionů eur a společnost již podala žádost o stavební povolení na výstavbu dalšího datového centra Athens 4. Lamda Hellix by chtěla v Athénách zopakovat úspěch datového centra, které vybudovala ve francouzském Marseille.

Akciová společnost Sparkle Greece, dceřiná společnost italské Telecom Italia Sparkle, která vlastní tři datová centra v Aténách (v oblastech Metamorfosi a Koropi) a jedno na Krétě v Chanii, uvedla vloni na podzim do provozu první „zelené“ datové centrum Metamorfosis II.

Podmořský přenos dat

Kromě rozvoje datových center se jedná o datovém propojení Řecka, ležícího na rozhraní Evropy, Asie a Afriky, s okolními kontinenty, které by ho povýšilo na jižní datovou bránu Evropy. Ve Středozemním moři se zvažuje efektivnost podmořského kabelového propojení telekomunikačních systémů Řecka a Egypta.

Ilustrační fotografie

Podmořský kabelový systém pro přenos dat ze Saúdské Arábie přes Řecko do Evropy by se měl začít pokládat koncem roku s cílem zprovoznit ho do dvou let. Jedná se o projekt s rozpočtem 850 milionů eur. V Jónském moři se pracuje na umístění podmořského optického kabelu, který by měl už příští zimu spojit Milán a Řím s Aténami a Soluní. Zvažují se také další projekty jako propojení mezi Francií, Itálií, Řeckem a Izraelem.

V rámci plánu digitální transformace řecká vláda realizuje a vypisuje řadu vlastních projektů, které budou spolufinancovány z evropských prostředků. Řecko hodlá v příštích pěti letech vybudovat moderní širokopásmovou infrastrukturu a dohnat tak deficit v digitalizaci.

Rostoucí poptávka po přenosu a uchovávání stále většího objemu dat a podmínky, které Řecko v této oblasti nabízí, přitahují na tento trh nové podniky a přináší atraktivní investiční příležitosti. Zajímavou příležitost zde mohou najít jak čeští investoři a výrobci, tak softwarové firmy, které chtějí rozšířit své výrobní kapacity do zahraničí.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Athénách (Řecko). Autorky: Martina Kapounová, ekonomická diplomatka, Jitka Chromcová, ekonomická specialistka.

• Teritorium: Evropa | Řecko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Software a ICT služby

Doporučujeme