Region Bajío je průmyslovým srdcem Mexika

Mexický region Bajío leží na spojnici dopravních cest mezi Atlantským a Tichým oceánem a nejen díky tomu se ocitá v hledáčku investorů.

Právě do této, jedné z nejindustriálnější, části Mexika zavítal ve dnech 12. až 15. června 2023 velvyslanec Zdeněk Kubánek. Cílem cesty byla výměna informací a navázání kontaktů zejména v obchodní a investiční oblasti. Jednání se dotkla i kulturní a akademické spolupráce.

Ilustrační fotografie

V rámci cesty se setkal s guvernéry a ministry států San Luis Potosí a Aguascalientes, zástupci obchodních komor (zejména se vztahem k automobilovému průmyslu) a uspořádal seminář o ČR pro studenty Vysoké školy technologické v Aguascalientes. Navštívil také výrobní areál automobilky BMW, mezi jejíž dodavatele patří i české firmy.

ExportMag.cz: Jihoameričané jsou posedlí krásou. Investují do ní navzdory krizi

Stát San Luis Potosí s rozlohou jen o něco menší než ČR je jedním z nejvýznamnějších států regionu Bajío, který se rozprostírá na území pěti federálních států (Aguascalientes, Guanajuato, Jalisco, Querétaro a San Luis Potosí). Jeho lokace ve středu Mexika, na spojnici dopravních cest mezi Atlantikem a Pacifikem (přístavy Tampico, Altamira, Manzanillo, Mazatlán), s přímým železničním spojením do USA (Nuevo Laredo/San Antonio), stejně jako industriální tradice (strojírenství, těžba, automobilový průmysl) ho předurčují k čilé obchodní výměně a zájmu investorů.

Hlavní investice tu mají firmy z USA, Kanady a Německa. Poměrně málo lidnatý stát nabízí ve srovnání s konkurencí ještě stále volné pozemky a místa v industriálních parcích. V důsledku rozmachu průmyslu je jednou z aktuálních priorit vlády mobilita pracovních sil, a to i mimo hranice státu., a s ní spojený rozvoj infrastruktury.

Aguascalientes je jeden z menších států (5 616 km2) prosperujícího regionu Bajío, kde se kromě automobilového průmyslu (výrobní areál NISSAN, Mercedes-Benz, Continental) daří i výrobě elektrotechniky (BOSCH), zemědělství a stavebnictví. Více než 50 % přímých zahraničních investic přichází z Japonska, asi čtvrtina z USA a přes 7 % z Německa.

Stát má 54 univerzit, třetina populace (z celkových 1,4 mil.) má vyšší vzdělání (bakalářské), 55 % má dokončenou střední školu. Zatímco Evropa stárne, Mexiko má velmi mladou populaci – mladí mezi 12 a 30 lety tvoří přes 30 % obyvatel. Mezi studenty v posledních 10 letech prudce roste zájem o obory STEM a ročně na pracovní trh přichází přes 130 000 nových inženýrů a techniků.

Na přednášce o Česku jako bráně do Evropy velvyslanec se studenty Technologické univerzity Aguascalientes mluvil o studijních, výzkumných a pracovních možnostech v ČR. Univerzita má zájem o výměnné studijní pobyty a pracovní stáže v ČR.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Mexiku (Mexiko).

• Teritorium: Amerika | Mexiko | Zahraničí

Doporučujeme