Rekonstrukce areálu umožnila firmě Nobilis Tilia další rozvoj výroby přírodní kosmetiky

S financováním pomohly evropské dotace, konkrétně program Nemovitosti v Operačním programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK).

Projekt přestavby areálu Nobilis Tilia poskytl společnosti moderní zázemí k dalšímu rozvoji výroby přírodní, aromaterapeutické a bio kosmetiky. Rekonstrukcí a přístavbou firma získala vhodné prostory pro své podnikání, dosáhla snížení provozních nákladů, zlepšila pracovní podmínky zaměstnanců a vytvořila nová pracovní místa v okrese Děčín. Dotace společnost čerpala z programu Nemovitosti v Operačním programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK).

Areál společnosti Nobilis Tilia. Foto: API

Sídlo i výrobní prostory společnosti Nobilis Tilia se nachází v Krásné Lípě – Vlčí Hoře. Nemovitosti sloužily původně jako obecní kulturní dům a byly v chátrajícím technickém stavu, který zásadně omezoval možnosti dalšího rozvoje podnikání firmy. Cílem projektu bylo kromě rekonstrukce také zavedení hospodaření s dešťovou vodou a zřízení extenzívní zelené střechy, což povede ke zlepšení životního prostředí. „Díky projektu přestavby jsme získali krásné prostředí pro celý náš firemní tým, podporu ekologického způsobu podnikání, který je součástí našeho firemního DNA, rozšíření kapacity pro vývoj, výrobu a skladování našich produktů a zásadní narovnání logistických toků,“ vypočítává přínosy rekonstrukce Martin Růžička, generální manažer společnosti Nobilis Tilia.

Areál po úspěšné přestavbě zapadá svým vzhledem do místní krajiny. Celý objekt je umístěn v rozlehlé zahradě, která je celoročně volně přístupná. Součástí je také návštěvnické centrum s bylinkovou čajovnou a firemní prodejnou s kompletním portfoliem kosmetických produktů. „Máme za sebou první zatěžkávací zkoušku v nových prostorách, kterou je předvánoční výrobní a expediční špička. Tentokrát jsme ji zvládli v mnohem větší pohodě než v letech předchozích. Nové prostory a technologie, které v nich můžeme využívat, prokazatelně zvýšily efektivitu naší práce,“ doplňuje Martin Růžička.

Společnost Nobilis Tilia čerpala dotační podporu z programu Nemovitosti OP PIK. „Program Nemovitosti je určený pro modernizace a rekonstrukce zastaralých podnikatelských objektů včetně jejich infrastruktury. Podpořil už přes 373 projektů za téměř 3 miliardy korun,“ uvádí Lukáš Vymětal, generální ředitel Agentury pro podnikání a inovace, která program OP PIK administruje a pomáhá podnikatelům s procesem žádosti o dotace.

O realizaci projektu s Martinem Růžičkou, generálním manažerem společnosti Nobilis Tilia

Co projekt vaší firmě přinesl a jaké provozní náklady se podařilo snížit?

Jednoduše řečeno, projekt přestavby nám přinesl přesně to, co jsme od něj očekávali. Krásné prostředí pro celý náš firemní tým, podporu ekologického způsobu podnikání, který je součástí našeho firemního DNA, rozšíření kapacity pro vývoj, výrobu a skladování našich produktů a zásadní narovnání logistických toků. Máme za sebou první zatěžkávací zkoušku v nových prostorách, kterou je předvánoční výrobní a expediční špička. Tentokrát jsme ji zvládli v mnohem větší pohodě než v letech předchozích. Nové prostory a technologie, které v nich můžeme využívat, prokazatelně zvýšily efektivitu naší práce.

Máte nějakou zpětnou vazbu na nový vzhled objektu z okolí?

Všechny komentáře, které slýchávám, jsou pozitivní. Někdo dokonce mluví o malém zázraku, že jsme z budovy původně chátrajícího obecního kulturního domu, dokázali vybudovat moderní zázemí firmy, které svým vzhledem zapadá do místní krajiny. To umocňuje i fakt, že celý objekt je umístěn v naší rozlehlé zahradě, která je celoročně volně přístupná všem příchozím. Součástí areálu je i naše návštěvnické centrum s bylinkovou čajovnou a firemní prodejnou s kompletním portfoliem našich kosmetických produktů. Celý areál je tak důkazem toho, že udržitelný způsob podnikání nemusí být jen teorií.

Jaké zkušenosti si z realizace projektu odnášíte?

Dlouhodobě při vývoji produktů a rozvoji firmy využíváme různé typy dotací. Nicméně vzhledem k tomu, že přístavba a rekonstrukce celého objektu pro nás byla tou největší investiční akcí v historii firmy, jednalo se bezkonkurečně o nejsložitější projekt, který jsme realizovali. Jsem moc rád, že jsme vše zvládli, a i přes velkou realizační a administrativní zátěž můžeme s jistotou říct, že to bylo dobré rozhodnutí. Potvrdilo se nám, že hlavním klíčem k úspěchu je pečlivé plánování a sázka na kvalitu v oblasti zvolených řešení, materiálů a spolupracujících subjektů.

Kolik pracovních míst a jaké se podařilo realizací projektu vytvořit?

Naše firma prakticky po celou dobu své existence plynule roste. Realizace projektu nám tedy umožňuje v tomto trendu přirozeně pokračovat a každým rokem rozšiřovat náš firemní tým. Zajímavou novinkou pro nás je, že s většími prostory a objemem výroby, do původně čistě ženských týmů přibylo i několik mužů, kteří pomáhají především s fyzicky náročnými pracemi při skladování a výrobě.

Je nějaká zajímavost, kterou byste chtěl k projektu doplnit?

Zajímavostí je mnoho, a proto svou odpověď spojím s pozvánkou k návštěvě našeho areálu. Kdokoli je zván a může si na vlastní oči prohlédnout výsledek celé rekonstrukce, nahlédnout oknem do výroby a zavítat do našeho návštěvnického centra. O zajímavosti u nás nouze není.

Nobilis Tilia je česká soukromá společnost, která se zabývá výrobou a prodejem přírodní, aromaterapeutické a bio kosmetiky, vzděláváním a osvětou v tomto oboru. V této činnosti působí v České republice už od roku 1994 a řadí se tak mezi její průkopníky.

• Teritorium: Česká republika | Ústecký kraj
• Oblasti podnikání: Správa majetku, nemovitosti

Doporučujeme