Rekordní humanitární pomoc, repatriace Čechů a rozšířené služby ekonomické diplomacie

Během pravidelné regionální porady velvyslanců, kteří zastupují zájmy České republiky v mimoevropských zemích, náměstek ministra Martin Tlapa shrnul výsledky, kterých se podařilo dosáhnout v roce 2020. Přes komplikace a karantény spojené s pandemií, které výrazně ztížily činnosti ambasád, se podařilo dosáhnout nejlepších výsledků v humanitární pomoci s celkovým objemem finančních prostředků 360 mil. Kč. Klíčovým logistickým cvičením podpory návratu českých občanů se staly repatriace. Jednalo o největší akci tohoto typu v historii ČR.

Humanitární pomoc i rozvojová spolupráce jsou jedním z pilířů české zahraniční politiky. Důležitost nástroje humanitární pomoci se odráží v rekordní částce 360 mil. Kč, které MZV uvolnilo na tyto projekty. Přes 200 mil. Kč na 33 projektů směřovalo jako odezva na pandemii covidu-19 do prioritních zemí humanitární pomoci, ale i například do Peru.

Vedle odezvy na covid-19 dalších 45 projektů ve 29 zemích světa na pomoc při katastrofách (zemětřesení v Albánii, sucho v Zambii, záplavy v jihovýchodní Asii a Súdánu, požáry v Austrálii a Řecku), konfliktech a vysídlení (Etiopie, Irák, Jemen, Karabach, Sahel, Ukrajina).

Podobně výborných výsledků dosáhla zahraniční rozvojová spolupráce, kde historicky nejlepšího výsledku dosáhla Česká rozvojová agentura. Vyčerpáno bylo přes 450 milionů Kč na 160 ukončených nebo běžících projektů ZRS. Zviditelnit ČR se dařilo se i díky malým lokálním projektům při zastupitelských úřadech, kdy v roce 2020 podpořeno 72 MLP v celkovém objemu 30 mil. Kč. Kvůli pandemii se neuskutečnilo pouze necelých 20 % projektů.

Silnou podporu zajistily zastupiteské úřady i v ekonomické diplomacii. Navzdory pandemii a omezení cestování ZÚ pro firmy vyřídily necelých 2000 dotazů a služeb například pro společnosti SPUR, Eldis Pardubice, Tonak, Lanex, RegioJet, Škoda Auto, Tescan Brno nebo TOS Varnsdorf. V rámci pilotního ročníku projektu PROPEA bylo v celkem deseti zemích úspěšně zajištěna podpora pro 18 českých firem například EMCO, PBS Velká Bíteš, mmcité, Alpine Pro a ADUCID.

Mezi klíčová regionální témata činnosti se zařadila asistenční program Afrika společně se Sahelem – aktuální geografická priorita africké politiky ČR z pohledu migrace i stability. Rozjela se činnost zastupitelského úřadu v Bamaku (Mali) v náročné vnitropolitické a bezpečností situaci. V Asii došlo 13. 8. 2020 k „technickému“ otevření ZÚ Singapur a rovněž otevření několika honorárních konzulátů.

Zastupitelskému úřadu v Káhiře se spolu s Národním muzeem se podařilo dotáhnout do konce po roky připravovaný projekt mapující desítky let působení českých egyptologů v oblasti Abúsíru – jubilejní výstava Sluneční králové. Velvyslanectví v Bejrútu dokázalo bleskově zareagovat na ničivý výbuch v bejrútském přístavu, podařilo se okamžitě nasadit záchranný tým z ČR a distribuovat návaznou materiální pomoc.

Aktivity v Severní Americe se zaměřily na vědu a výzkum, byly zahájeny pilotní mezivládní výměny vědců a nastartovány tři pilotní výzkumné projekty mezi americkým obranným průmyslem a českými subjekty.

Podrobné informace naleznete v prezentaci výsledků 2020.

• Teritorium: Afrika | Amerika | Asie | Austrálie a Oceánie | Evropa

Doporučujeme