Rekordní růst inflace ohrožuje i americké zemědělství

Podle Úřadu pro statistiku práce se inflace ve Spojených státech amerických v březnu meziročně zvýšila o 8,5 %.

Podle hlavního ekonoma Federace amerických zemědělců Rogera Cryana jsme svědky nejvyšší míry inflace za posledních 40 let.

Ilustrační fotografie

Federální rezervní banka má přímý vliv na přísun peněz a od března 2020 do loňského prosince došlo k nárůstu nabídky peněz o 40 %. Téměř dva roky tedy spousta lidí v ekonomice věřila systému a ceny se příliš nehýbaly, ale nyní je peněz tolik, že se vytvářejí inflační očekávání, a to, co nyní vidíme, je zrychlení inflace.

Inflace má několik dopadů i pro zemědělce a farmáře, protože vytváří velkou cenovou nejistotu. Vytváří nesoulad mezi dlouhodobými a krátkodobými cenami, také vytváří velký chaos mezi relativními cenami, které nemusí nutně nastat, když jsou věci stabilní. Vytváří také nesoulad mezi dlouhodobými a krátkodobými úvěry. I když sazby dlouhodobých úvěrů nyní také rostou a sazba 30letých hypoték roste poměrně rychle. Očekává, že inflace bude přetrvávat ještě rok nebo dva.

Autor: Petr Ježek, zemědělský diplomat velvyslanectví ČR ve Washingtonu, D. C. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Témata: Ekonomika ve světě

Doporučujeme