Rekordní vývoz japonského saké

Vývoz japonského saké roste spolu s celosvětovým boomem japonské kuchyně. V roce 2022 dosáhl třináctý rok po sobě rekordní hodnoty.

V něm vývoz saké vzrostl o 18,2 % na v přepočtu 340 mld. dolarů. Na pokračujícím boomu mají svůj podíl noví producenti, kteří se zaměřují na luxusnější trh s prémiovými produkty.

Ilustrační fotografie

Největší vývozce saké, japonská společnost Hakutsuru Sake brewing, má sídlo v Kóbe v prefektuře Hjógo, v jedné z hlavních oblastí produkující saké v Japonsku a na tom, že saké vyrábí právě zde, si zakládá. Počet zemí a regionů, do kterých firma Hakutsuru vyváží, se rozšířil na 56 a hodnota jejího vývozu se za poslední roky zvýšila o 60 %. Společnost vytvořila nové saké nazvané Niku (v překladu maso), které se hodí ke světoznámému hovězímu masu Kóbe. Saké je obvykle považováno za nápoj vhodný k jídlům z mořských plodů, cílem společnosti je však propagovat párování s masovými pokrmy.

Společnost Suigei se zaměřuje na budování luxusní značky. Nový design etikety na lahvi saké s velrybím ocasem se stal pro americké spotřebitele snadno rozpoznatelným a pomohl společnosti k obrovskému úspěchu. Hodnota vývozu jejich nápojů se zvýšila za 8 let z 20 mil. na 200 mil. jenů. Jedna láhev špičkového saké s názvem Daito se dnes prodává za v přepočtu 3,2 tis. Kč. Nově vznikající tokijská společnost Clear, prodávala své nejlepší saké za v přepočtu více než 6 tis. Kč za lahev na předváděcí akci luxusních vozů Lamborghini v čínském Čching –tao.

Čipy a jízdní kola. V čem ještě exceluje malý velký Tchaj-wan?

Podle Japonské asociace výrobců saké a šoču sice domácí poptávka neustále klesá, ale poptávka v zámoří naopak roste. Vývoz se za posledních deset let zvýšil pětkrát a průměrná cena se více než zdvojnásobila. V roce 2022 byla hlavní vývozní destinací Čína, na druhém místě pak USA. Obliba nápoje se však šíří také do Jižní Koreje a jihovýchodní Asie.

Autorka: Irena Leopoldová, zemědělská diplomatka, velvyslanectví ČR v Tokiu. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Japonsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Potravinářský průmysl

Doporučujeme