Restaurace přišly do konce listopadu asi o třetinu tržeb, kluby zavřely

V posledním listopadovém týdnu, kdy jako vstupenky do restaurací, kaváren či barů přestaly fungovat PCR testy, poklesly tržby podniků ve srovnání s říjnem zhruba o třetinu.

Na propadu obratu se podepsalo také omezení provozní doby po vyhlášení nouzového stavu. Povinná „večerka“ pak nejvýrazněji dopadla na bary a noční kluby, kterým se prakticky nevyplatí otvírat.

Ilustrační foto

„Zatímco ve třetím listopadovém týdnu vystoupaly tržby klubů až k výchozím říjnovým hodnotám – mimo jiné i díky státnímu svátku uprostřed týdne, v tom následujícím se propadly o 70 procent. Víc než třetina jich zavřela. Bary proti tomu vesměs zachovaly provoz, nicméně na tržbách přišly skoro o polovinu,“ komentuje současný stav ředitel společnosti Dotykačka Petr Menclík.

Největší pokles v rekordně zasažených krajích

Po zpřísnění podmínek se propad gastro tržeb z týdne na týden prakticky zdvojnásobil. Situace se ale liší podle jednotlivých krajů. Zajímavé je, že k největšímu poklesu došlo v krajích, kde se virus nejvíc rozšířil. Může to souviset i s tím, že lidé v těchto regionech přestali chodit do restaurací kvůli obavám z nákazy (z vlastního rozhodnutí).

Jak se propadly tržby v gastronomii v prvním listopadovém týdnu

„Nejvýraznější poklesy jsme zaznamenali na východě republiky, konkrétně v Olomouckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji. Tamní podniky na konci listopadu utržily o 36 až 39 procent míň než v říjnu, zatímco o týden dřív se pokles tržeb pohyboval jen v rozmezí 15 až 23 procent,“ potvrzuje Menclík.

Pouze v Praze se podařilo udržet pokles pod hranicí 20 procent. Mezi 20 a 30 procenty se pak drží Středočeský a Ústecký kraj. Všude jinde propad přesahuje 30 procent. O týden dřív byly hodnoty zhruba poloviční.

Růžovější čísla pro rychlá občerstvení

V gastronomických podnicích bez výjimky se v minulém týdnu propadly nejen tržby, ale i návštěvnost. Například do hospod vyrazilo na pivo o 35 procent míň lidí, než bývalo běžné v říjnu. Do restaurací přišlo o 30 procent zákazníků méně.

Zdroj: Dotykačka

Dokonce i kavárny, které do té doby čelily restrikcím poměrně úspěšně, zaznamenaly v minulém týdnu čtvrtinový propad návštěvnosti. Zdaleka nejlépe se nyní vede provozům s rychlým občerstvením. I do nich ale míří zhruba o 15 procent méně lidí než dřív.

Některé podniky také úplně zavřely, provoz se jim zřejmě nevyplatí. Koncem listopadu bylo otevřeno zhruba o pět procent méně hospod, restaurací či fastfoodů než o měsíc dříve.

Redakčně upravení tisková zpráva společnosti Dotykačka

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Cestovní ruch, volný čas

Doporučujeme