Restaurační řetězce se v Japonsku zapojí do výroby energie z potravinového odpadu

Společnost JFE Engineering se spojila se čtveřicí velkých řetězců restaurací, aby společně vyráběly elektřinu za pomoci bioplynu ze zbytků potravin. JFE Engineering o tomto partnerství informovala na sociální síti X.

Společnostmi, které se připojily k iniciativě cyklu přeměny potravinového odpadu na energii jsou Akindo Sushiro, jednotka skupiny Food & Life Cos., která provozuje řetězec sushi s dopravníkovým pásem Sushiro, dále Royal Holdings, společnost stojící za rodinnými restauracemi Royal Host, společnost Aleph, provozovatel hamburgerových a steakových restaurací Bikkuri Donkey a konečně společnost Monogatari, jež vlastní řetězec grilování Yakiniku King.

Ilustrační fotografie

Ještě ve stávajícím fiskálním roce začnou zapojené subjekty shromažďovat potravinový odpad ve vybraných restauracích a továrnách. Postupně mají zájem zahrnout do projektu všechny ovládané provozovny, při 100% zapojení by tak v rámci vzniklé iniciativy mohl být recyklován kuchyňský odpad až z 2 300 restaurací.

ExportMag.cz: Výrobci alternativních potravin spolupracují v organizaci ProVeg

JFE Engineering bude sesbírané zbytky potravin fermentovat a extrahovat z nich bioplyn, jenž bude následně využit k pohonu generátorů elektřiny. V rámci vládního programu, stanovujícího relativně vysoké výkupní ceny za energii vyrobenou z odpadu, pak bude možné se ziskem odprodat elektřinu distributorům.

Autorka: Veronika Vanišová, zemědělská diplomatka, velvyslanectví ČR v Tokiu.
Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu mze.gov.cz v Proexportním okénku.
• Teritorium: Asie | Japonsko | Zahraničí

Doporučujeme