Revoluční EcoHaus: Místo množství pracího prášku malý papírek na praní

Do českých domácností si aktuálně razí cestu alternativa pracího prostředku ve formě malého papírku, který není větší než běžná vizitka. Česká novinka EcoHaus je ekologická a šetrná. Prací papírky jsou výrazně lehčí a skladnější než prací prášek a slibují méně odpadu.

Své podporovatele hledá studentský projekt z Technické Univerzity v Liberci na crowdfunding platformě Hithit. Budou papírky znamenat revoluci v praní a blíží se nová éra bez klasických pracích prostředků?

Petra Doubková

Prací prostředek je vyrobený v ultrakoncentrovaném množství a je nalepený na celulóze. Složky nejsou toxické vůči přírodě a jsou natolik šetrné, že papírek lze použít i k ručnímu praní. Papírek neobsahuje žádný výplňový materiál, jako je například v prášcích, nebo vodu, která je v gelu,“ sdělila ČTK třiadvacetiletá studentka Petra Doubková, která za projektem EcoHaus stojí.

Ulevíte zádům, kůži i přírodě

Petra Doubková se svým ekologickým pracím prostředkem v papírku vyhrála cenu za nejlepší startup v soutěži na TU v Liberci.

Podle studentky jde o výjimečně lehké a skladné řešení pracího prostředku v elegantním designu. „Žádné toxické složení, žádné chození do popelnice s plastovými obaly, žádný nepořádek. Ulevíte zádům, pokožce a hlavně přírodě,“ shrnula Petra Doubková na prezentaci finalistů Start-up TUL 2021 výhody EcoHaus.

Papírek s účinným prostředkem se v pračce velmi rychle rozpustí na koncentrovaný gel a nezůstanou po něm žádné stopy, jen vyprané prádlo s lehkou vůní čistoty. Účinnost je ale velmi solidní. Podle Doubkové vystačí jeden papírek dokonce až na osm kilogramů prádla a rozpustí se i při nízkých teplotách.

O 98 procent menší spotřeba materiálu

Papírky jsou cenově srovnatelné s běžnými pracími prostředky. V přepočtu na hmotnost ale podle Doubkové získáte o 98 % menší spotřebu materiálu při stejném množství vypraného prádla. Papírek prý neobsahuje žádný nadbytečný výplňový materiál jako je v prášcích ani vodu, jíž obsahují gely.

Papírky Ecohaus

V kampani na Hithit potřebuje EcoHaus vybrat 450 000 korun, aby mohla začít výroba. Jen tak se prací papírky z Liberce stanou neodmyslitelnou součástí našich domovů.

Mimo odměn do domácností či obchodů je možnost prací papírky věnovat potřebným – maminkám v nouzi, seniorům nebo jako poděkování složkám IZS.

Vize do budoucna nezůstává pouze u pracího prostředku. ,,Už nyní máme v hlavě spoustu dalších nápadů. Univerzální čisticí prostředky, aviváž v papírku a další novinky. Nebo třeba míchání nových vůní či bez parfémovou verzi pracího prostředku i pro alergiky,” prozrazuje Petra Doubková.

Projekt EcoHaus v kostce

EcoHaus vznikl v roce 2021 v rámci start-up soutěže při Technické Univerzitě v Liberci. První myšlenky na prací prostředek, který bude ekologický a lze si ho vzít všude s sebou, vznikly podle Petry Doubkové na běžeckých závodech. Projekt má za sebou fázi testování a nyní čeká na zahájení výroby za podpory přispěvatelů z crowdfundingové kampaně Hithit.

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme