Římská radnice připravuje tendr na největší dodávku tramvají v Evropě

Italská radnice představila program zásadních a neodkladných investic potřebných pro Jubilejní rok 2025. Jedná se o 87 projektů na přestavbu a zefektivnění dopravní infrastruktury a městské mobility.

Město bude rovněž investovat do územních projektů na zlepšení životního prostředí. Na tyto projekty s názvem „Caput Mundi“ vyčlenila vláda prostředky z Plánu obnovy Pnrr a jubilejního fondu ve výši 3,3 miliardy euro.

Ilustrační fotografie

V souvislosti s Jubilejním rokem se chystají další velké projekty jako realizace podzemních podchodů a rekonstrukce pozemních i podzemních stanic městské dopravy v gesci dopravní společnosti hl. města Řím Atac. Cílem projektu je lépe zvládnout příjezd desítek milionů poutníků do Říma, a zároveň učinit město přístupnějším, udržitelnějším a inkluzivnějším.

Římská radnice připravuje v této souvislosti vypsání tendru na nákup tramvají. Jedná se o největší zakázku v Evropě v hodnotě více než 457 milionů euro. Město Řím od roku 2000 nepořizovala tramvaje, poslední vůz byl dodán v r. 2000, kdy proběhl minulý Jubilejní rok. V rámci Jubilejního roku 2025 se očekává příjezd 32 milionů poutníků a radnice bude usilovat o co nejrychlejší zahájení výběrového řízení.

Exportní aliance? Staví vzorové chytré město, šíří slávu českého piva

Tramvaje by měly být, v porovnání s těmi, které jsou v současné době v oběhu, větší, aby převezly větší počet lidí, rychlejší a s klouby, aby se mohly pohybovat po úzkých ulicích Říma. Radnice bude poptávat odpružené vozy o délce mezi 30 a 33,5 metrů a s nastavením pro systém ESS (Energy Storage System).

Je otázkou, zda je dodání tramvají reálné do roku 2025, vzhledem k délce jednání po uzavření tendru. Realisticky se předpokládá zahájení provozu až v prvních měsících roku 2026.

Příležitosti pro české firmy

Českým firmám z oboru železničního průmyslu doporučujeme pravidelně sledovat webové stránky dopravních podniků hl. města Řím, kde jsou zveřejněny přehledy vypisovaných tendrů. Obecně platí, že velké společnosti vedou registr dodavatelů a vypisované tendry jsou určeny pro registrované subjekty, ale často jsou otevřeny také pro zahraniční firmy.

Zápis do seznamu dodavatelů Atac lze provést prostřednictvím formuláře na webových stránkách Atac (Nuova registrazione fornitore). Zájemci o bližší informace se mohou rovněž obracet na ekonomické oddělení Velvyslanectví ČR v Itálii, e-mail: commerce_rome@mzv.cz.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Římě (Itálie). Autoři: Marcel Sauer, ekonomický diplomat, Andrea Nimmerfrohová, ekonomická specialistka.

• Teritorium: Evropa | Itálie | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Doprava, logistika

Doporučujeme