Rok 2014 byl rekordní, ale bude hůř, říkají exportéři

S rokem 2015 exportéři původně spojovali očekávání a optimismus. Dopady krize na Ukrajině však pomalu začínají vyvolávat větší obavy.



Zatím poslední zveřejněné údaje o českém exportu svědčí o tom, že rok 2014 skončí rekordními hodnotami vývozu. Definitivně jasno o tom sice bude až v únoru, kdy budou zveřejněny informace za prosinec 2014, ale již údaje o výsledcích vývozu za loňský listopad naplňují exportéry optimismem.

Export, překladiště kontejnerů„V listopadu skončil zahraniční obchod v národním pojetí přebytkem 13,1 miliard korun, což představuje meziroční nárůst o 1,8 miliardu korun. Vývoz se meziročně zvýšil o 3,6 procenta na 273,1 miliard korun,“ uvedl Otto Daněk, místopředseda asociace exportérů.

Podle jeho slov tak není pochyb o tom, že rok 2014 byl pro české exportéry rekordní. „Bilance zahraničního obchodu v národním pojetí již v listopadu vykazuje celkový přebytek téměř 160 miliard korun, což je oproti celému roku 2013 o více než 40 miliard korun lepší výsledek,“ doplnil Otto Daněk.

„Tradičními tahouny exportu byly nejenom v listopadu, ale po celý rok 2014 automobily. Například mladoboleslavská automobilka Škoda Auto vykázala na největším evropském trhu – Německu – nejlepší výsledky v historii.“

Naposledy s optimismem

Exportéři odhadují, že po zveřejnění prosincových čísel se celková obchodní bilance zahraničního obchodu udrží nad 150 miliardami korun. „Celkový objem vyvezeného zboží v národním pojetí by se měl přehoupnout přes hranici 3 bilionů korun,“ upozornil místopředseda asociace.

Začátek roku 2015 by ale již měl být ve znamení zpomalení českého vývozu. Ukazuje to Index asociace exportérů.

Jak se počítá exportní index

Index Asociace exportérů (IAE) má za cíl predikovat vývoj českého exportu na základě řady statistických dat a vybraných parametrů, alespoň s tříměsíčním předstihem. Do indexu jsou zahrnuty následující parametry: německé průmyslové zakázky (váhový koeficient 0,25), reálný efektivní kurs CZK/EUR očištěný o inflaci v průmyslu (váhový koeficient 0,65), zakázky ze zahraničí (váhový koeficient 0,55) a index nákupních manažerů eurozóny PMI (váhový koeficient 0,15).


Příliš optimistický nebyl index pro první tři měsíce loňského roku, od dubna však ukazuje ještě výraznější zpomalení českého vývozu. Index Asociace exportérů na duben 2015 předpovídá hodnotu pouze 3,65 bodu. To je ve srovnání s březnem pokles o 5,51 bodu a ve srovnání s loňským dubnem pokles o 8,07 bodu. „Za dalším zpomalením dynamiky českého exportu bude stát především výrazný propad zakázek ze zahraničí, pokračující pokles německých průmyslových zakázek a menší rychlost oslabování reálného efektivního kurzu koruny,“ říká Otto Daněk. Index asociace je tak výrazně poměrně pesimistický, na rozdíl od pravidelně zveřejňovaného exportního indexu ČSOB.   

Export táhne dolů Rusko

Jednou z příčin chmurných předpovědí je situace na východních trzích vyvolaná krizí na Ukrajině, sankcemi proti Rusku a jeho odvetnými opatřeními, ale i následujícím pádem ceny ropy a propadem kurzu rublu. To se projevuje nejenom přímo, ztrátami zakázek českých podniků, ale také nepřímo. Tedy výpadky u zahraničních exportérů, pro které české firmy působí jako subdodavatelé.

 „V obavách z dalšího vývoje politické a ekonomické situace odtekl z Ruska v posledních 12 měsících kapitál v objemu 102 miliard dolarů,“ konstatuje David Marek, analytik poradenské společnosti Deloitte.

Česká republika je na žebříčku dovozců do Ruska na šestnáctém místě s podílem 1,8 procenta. Zároveň jsme do značné míry závislí na jeho energetických surovinách, z Ruska dovážíme 41 procent veškeré ropy. V případě plynu je závislost ještě vyšší, podíl Ruska na dovozu této suroviny do ČR dosahuje 74 procent.

Kvůli sankcím, které EU uvalila na Rusko, a zhoršující se ekonomické situaci v Rusku se v říjnu vývoz z ČR do země meziročně propadl o 18,5 procenta. „Vzhledem k velikosti obchodních vazeb mezi ČR a Ruskem a importní náročností české exportní produkce lze odhadnout, že dvacetiprocentní pokles vývozu do Ruska sníží český HDP o 0,15 procenta. Propad vývozu do Ruska o polovinu by ubral z českého HDP 0,38 procenta,“ odhaduje David Marek.

Do úvahy je podle něj třeba vzít také nepřímý dopad skrze vliv na ostatní země. V případě EU jako takové se vývoz do Ruska podílí na celkovém unijním vývozu 6,9 procenty, Rusko je čtvrtý nejvýznamnější obchodní partner Unie po USA, Švýcarsku a Číně. „Za prvních deset měsíců loňského roku vývoz z EU do Ruska klesl o 12 procent, v samotném říjnu klesl o 14,5 procenta,“ zmiňuje David Marek. Při poklesu vývozu ze zemí EU do Ruska se snižuje také poptávka po subdodávkách, které směřují z České republiky do firem v ostatních zemích EU.

Při započítání přímých i nepřímých vlivů vývoje v Rusku na českou ekonomiku lze odhadnout, že dvacetiprocentní pokles ruského dovozu sníží růst českého HDP o 0,2 procenta, padesátiprocentní pokles zhruba o 0,5 procenta.

Dalibor Dostál

• Teritorium: Asie | Rusko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme