Ropný a plynárenský gigant rozjíždí miliardové projekty. Šanci dává i českým firmám

Maďarský ropný a plynárenský koncern MOL Group má smělé plány. Do svých projektů hodlá v příštích letech investovat (v přepočtu) miliardy korun. A zapojit chce i české firmy.



MOL patří k největším podnikům ve střední a východní Evropě. Aktivní je především v tomto regionu. Kromě Maďarska, Slovenska a Chorvatska expanduje i do dalších zemí. V Česku je například druhým největším provozovatelem benzinek – aktuálně se zhruba 350 čerpacími stanicemi.

Aby firma obstála i v budoucnosti a byla připravená na měnící se situaci v odvětví, změnu preferencí zákazníků a nové regulace, implementuje novou strategii MOL 2030.

„Spouštíme nový program výkonnosti, transformace a růstu, který by měl přinést další EBITDA ve výši 500 milionů dolarů, a to s významnými investicemi přesahujícími dvě miliardy amerických dolarů USD (44 miliard korun) do roku 2022,“ potvrzuje předseda představenstva a generální ředitel Skupiny MOL Zsolt Hernádi.

Velká Investice potřebuje partnery

Investiční program divize Downstream stojí na třech pilířích: strategické transformační projekty, iniciativy výkonnosti, a zvyšování spokojenosti zákazníků. „Naše plány do budoucna jsou velmi ambiciózní. I proto jsme vytvořili nový projekt, jenž je součástí strategie MOL 2030. Do roku 2022 plánujeme investice v řádu miliard korun,“ uvedl serveru BusinessInfo.cz senior expert pro odstávky Peter Mezzey.

„K uskutečnění investičních plánů však potřebujeme nové partnery, kteří s námi budou na projektu dlouhodobě spolupracovat. Obvykle si pro své záměry vybíráme země v okolí a Česká republika je jednou z nich. Navíc jde o zemi s dobře rozvinutou průmyslovou základnou,“ doplňuje ho Dóra Sztankovics z nákupního oddělení koncernu MOL.

Dosavadní spolupráce MOLu s českými firmami přitom nebyla nijak významná. Proto se maďarský MOL obrátil před cca rokem na agenturu CzechTrade s žádostí o zprostředkování kontaktů s českými podniky. „Se společností MOL jsme začali spolupracovat na tomto projektu aktivně již v říjnu 2017. Byli jsme vůbec prvním zahraničním partnerem, se kterým koncern začal v takovém rozsahu kooperovat,“ připomíná ředitel zahraniční kanceláře CzechTrade v Budapešti Tibor Bial.

První konkrétní jednání na veletrhu v Brně

Pro nákupčí maďarského koncernu zorganizoval CzechTrade tradiční Sourcing Day. Jinými slovy: zprostředkoval zástupcům MOL osobní setkání s předem vybranými českými dodavateli z oblasti strojírenství, stavebnictví a chemického průmyslu – a to jak pro rekonstrukci stávajících výrobních kapacit, tak i pro budování nových projektů společnosti MOL.

Řekli o Sourcing Day

„Byla to skutečně velmi profesionálně zorganizovaná akce. Rádi bychom poděkovali celému týmu CzechTrade. Měli jsme ideální příležitost potkat se s českými firmami, z nichž mnohé mají potenciál, aby se stali partnery MOL Group.“ řekla Dóra Sztankovics z nákupního oddělení koncernu MOL.    


Jako místo setkání byl záměrně vybrán letošní říjnový Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně. Tuto volbu ocenili i zástupci maďarské společnosti. Při osobní prohlídce výstavních ploch brněnského výstaviště totiž měli jedinečnou příležitost přesvědčit se o úrovni, schopnostech a nabídce českých firem. Domů si tedy odvezli více kontaktů, a to nejen z oboru strojírenství. Se získanými kontakty firma dále pracuje a časem se z nich může rozvinout další česko-maďarská spolupráce.

Zástupci skupiny MOL v Brně jednali s dvěma desítkami českých firem, jež si vybrali z původně širšího seznamu, připraveného CzechTrade. „Vyplnili jsme obrovský počet dotazníků tak, aby MOL dostal ty nejdůležitější informace k výběru vhodných dodavatelů. Všechny naše kroky byly směřovány k tomu, abychom v rámci MSV v Brně připravili úspěšný Sourcing Day“ zdůrazňuje Tibor Bial.

„Dle reakcí tuzemských podniků můžu říct, že se to povedlo na jedničku. Příznivě hodnotím i rozhodnutí přítomného týmu skupiny MOL ve spolupráci nadále pokračovat. Takže jedeme dál…“ doplňuje ředitel maďarské kanceláře CzechTrade.

České firmy musí uspět v pilotních projektech

Už v roce 2019 chce MOL rozjet pilotní projekty a následně zhodnotit spolupráci s českými podniky v interním auditu. Firmy, které se osvědčí, pak mohou získat dlouhodobé kontrakty a klíčového partnera pro svůj byznys.

„Do pilotních projektů budou české firmy vybrány koncem tohoto roku nebo začátkem roku 2019,“ prozrazuje Sztankovics.

„S prvním kolem konzultací s českými firmami jsem velmi spokojen. Už brzy chceme udělat první krok k navázání spolupráce – tedy zhruba do měsíce zajistit naše návštěvy na jejich pracovištích. Formát jednání na Sourcing Day je pro obě strany ideální. Když máte příležitost se zástupcům firem osobně představit a mluvit s nimi, je tu vždy velká šance pro navázání bližších pracovních vztahů,“ říká Peter Mezzey.

Skupina MOL

Skupina MOL je integrovaná, mezinárodní ropná a plynárenská společnost se sídlem v maďarské Budapešti s více než 100 letou historií. Aktivně působí ve více než 30 zemích, kde zaměstnává více než 26 000 lidí. Výrobní činnosti realizuje v 8 zemích a aktiva sloužící k vyhledávání přírodních zdrojů jsou k dispozici ve 13 zemích. MOL provozuje čtyři rafinérie a dva petrochemické výrobní celky v rámci integrovaného řízení dodavatelského řetězce v Maďarsku, na Slovensku a v Chorvatsku, a vlastní síť téměř 2 000 čerpacích stanic v 10 zemích střední a jihovýchodní Evropy.
https://molgroup.info/en


Jakub Procházka, Pavel Hubáček

• Teritorium: Evropa | Maďarsko | Zahraničí

Doporučujeme