Roudnická firma jako první v ČR získala certifikaci FFP3 na nanovlákenné respirátory

Roudnické firmě PARDAM NANO4FIBERS s.r.o. se podařilo vyvinout, vyrobit a následně certifikovat nanovlákenný respirátor splňující kritéria nejvyšší ochranné třídy FFP3. Jedná se tak o první nanovlákenný opakovaně použitelný bezventilový respirátor ochranné třídy FFP3 vyráběný v České republice.

Výroba nanovlákenné membrány | PARDAM NANO4FIBERS

„Od jara jsme pracovali na plné certifikaci respirátoru, který by splňoval parametry pro nejvyšší ochrannou třídu FFP3. Jsem rád, že po několika měsících vývoje a testování jsme certifikovali jako první v ČR nanovlákenný respirátor, který je i světovým unikátem.” dodává ředitel společnosti Jan Buk a doplňuje „I díky podpoře z projektu RISE-UP jsme významně navýšili výrobní kapacity, zefektivnili výrobní procesy a v současné době jsme tak schopni vyrábět až 800 tisíc kusů měsíčně”.

Výroba respirátoru | PARDAM NANO4FIBERS

Respirátor BreaSAFE® CLASSIC FFP3 je unikátní nejen v tom, že obsahuje nanovlákno vyráběné technologií odstředivého zvlákňování, které v Pardamu (sídlící v Roudnici nad Labem) vyvíjí přes deset let a které mu propůjčuje jedinečné vlastnosti v oblasti vysoké míry záchytu, ale také díky výjimečné prodyšnosti použitého materiálu nemusí mít výdechový ventil, který je pro FFP3 respirátory typický. Absence výdechového ventilu umožňuje uživateli chránit nejen sebe, ale i své okolí, neboť potenciální viry a bakterie uživatel nevylučuje do okolí. Díky nanomembráně se zvyšuje odolnost vůči vlhkosti a respirátor tak lze při správné péči a jako ochranu před viry a bakteriemi používat po dobu více dnů.

Zdroj: Inovační centrum Ústeckého kraje

• Teritorium: Česká republika | Ústecký kraj

Doporučujeme