Rozhodčí soud při HK ČR může pomoci s doménovými spory

Rozhodčí soud při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR poskytuje služby v oblasti arbitráží. Málokdo ale ví, že Rozhodčí soud poskytuje i další globálně významný servis. Jedná se o alternativní rozhodování sporů o doménová jména.

Doménové jméno je něco jako pozemek na internetu. Pokud si ho včas zaregistrujete a hradíte udržovací poplatky, slouží vám jako místo, kde můžete prezentovat svou firmu, nabízet zboží či poskytovat služby.

Ilustrační fotografie

Pomocí tohoto místa můžete také vyjadřovat své názory, vést cestovatelský deník a mnoho dalšího. Umět se pohybovat online a mít takové místo na internetu pro svou prezentaci se ukázalo obzvlášť užitečné zejména v průběhu lockdownu, kdy se většina podniků držela nad vodou hlavně díky online prodeji. Budoucnost přitom nebude jiná, protože do online prostoru se začíná přenášet mnohem více než jen prodej. Stačí se podívat na plány Metaversa od Facebooku.

Proč je důležité alternativní řešení sporů o doménová jména

Registrace doménového jména je snadná a rychlá, proto v dnešní době už je málo jednoduchých (například jednoslovných) doménových jmen k registraci. Díky jejich vzácnosti si doménová jména registrují různí spekulanti či podvodníci. Jejich cílem je parazitovat na známém názvu chráněného označení (například registrované ochranné známky, či názvu firmy, nebo produktu). Parazitovat mohou řadou způsobů – od prodeje padělků, různé formy kyberkriminality až po snahu vám doménové jméno přeprodat za částku převyšující nákupní hodnotu doménového jména.

Pokud jste vlastníkem chráněného označení, můžete se proti takovému jednání bránit – a to buď soudní cestou, nebo skrze alternativní řešení sporů (ADR). Soudní cesta je výrazně delší, nemá jasně stanovená pravidla a v případě zahraničních domén (jako je .com) můžete vzhledem k příslušnosti skončit například u asijského nebo afrického soudu. ADR poskytuje online řízení, kde můžete vést spor o doménové jméno z vlastního křesla.

Chraňte svůj název a zajistěte si svůj online prostor. Kdyby ho někdo zneužíval, vždy se můžete obrátit na Rozhodčí soud. Více informací na webech Rozhodčí centrum pro spory o domény a Arbitration Center for Internet Disputes.

Rychlost, odbornost, úspora nákladů

Velkou výhodou všech úrovní doménových sporů je jejich rychlost, odbornost řešení, ušetření nákladů a také způsob vykonání rozhodnutí – tím, že je Rozhodčí soud licencovaný přímo hlavními registry doménových jmen, dojde k výkonu v předepsané lhůtě po vydání rozhodnutí, a to bez nutnosti aktivity ze strany navrhovatele. Spor rozhodují experti pro danou oblast, nestane se tedy, že váš případ skončí u nezkušené osoby. V řízení o doménové jméno ale na druhou stranu nelze požadovat náklady řízení ani například náhradu škody. S takovými nároky je stále nezbytné obracet se na obecné soudy.

Rozhodčí soud poskytuje služby ve více úrovních sporů o doménová jména

Na úrovni generické o doménová jména nejvyšší úrovně, jako je například: .com, .net, .org a stovky dalších. Rozhodčí soud je přitom jedním z šesti světových poskytovatelů takových služeb (jedním ze dvou sídlících v Evropě).

Řízení o tento typ domén se označuje zkratkou UDRP. Celé probíhá skrze online platformu, k zahájení řízení je potřeba registrace, vyplnění zahajovacího formuláře a uhrazení poplatku. Rozhodčí soud má dlouhodobě nejvýhodnější poplatky za tento typ řízení. Tento rok administroval již více než 500 sporů o generická doménová jména.

Na úrovni Evropské unie je možné registrovat doménu nejvyšší úrovně .EU. I pro spory o doménu .EU získal Rozhodčí soud licenci. Řízení upravuje legislativa Evropské unie, v Evropě jsou pak celkem dva poskytovatelé ADR pro doménová jména. Poplatek za řízení je dlouhodobě zvýhodněn díky příspěvku od EURidu, zahájení řízení proto stojí pouhých 100 eur.

Na úrovni České republiky pak Rozhodčí soud poskytuje ADR služby pro doménu nejvyšší úrovně .CZ. Licenci k poskytování služeb získal Rozhodčí soud od správce domény CZ.NIC. Také řízení o .CZ doménu probíhá v online prostředí s předem danými pravidly a sazebníkem. Celé řízení trvá zpravidla tři měsíce od podání návrhu po uveřejnění rozhodnutí.

Převzato z časopisu Komora. Autorka článku: Lenka Náhlovská

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme