Rozjíždí se podpora pro obyvatele a firmy z Českého Švýcarska

Ještě před uhašením ohně v turistické oblasti se rozjíždějí státní i soukromé formy pomoci postiženým lidem i podnikům.

Ilustrační snímek

270 tisíc lidí navštívilo před pandemií covidu-19 Pravčickou bránu. Tedy symbol Českého Švýcarska, které od neděle bojuje s požárem. Celkem do dané oblasti v roce 2019 zamířil víc než milion turistů, z toho víc než 400 tisíc hostů v místě přespalo. Příjmy z poplatků za ubytování města Děčín dosáhly zhruba čtyři miliony korun. Uhasit oheň a obnovit poničené území je tak velkou i ekonomickou prioritou nejen Ústeckého kraje.

V národním parku České Švýcarsko hoří čtvrtý den, hasiči museli evakuovat některé obce. Zasažena je osmina území, na 1 000 hektarů. „Přírodní a kulturně-sociální škody jsou nevyčíslitelné, klíčové je, aby se oheň podařilo co nejdřív uhasit. Pak se bude možné zabývat ekonomickou stránkou škod spojenou také s turismem,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget a dodává: „Průběžně se řeší pomoc, a to hasičům, obyvatelům, obcím a dalším.“

Přečtěte si průběžně aktualizované informace o požáru v Českém Švýcarsku

České Švýcarsko podle Hergeta jedno z nejhezčích tuzemských míst a kouzelná příroda a historické objekty lákaly lidi z celého světa. „Požár bude mít dopad na příjmy z cestovního ruchu. Teď je neumíme vyčíslit, ještě hoří a jsme v půlce sezóny. Jasné však je, že nějakou dobu potrvá, než se do poničených oblastí vrátí turisté, ukázala to třeba Šumava po kůrovci. Výpadek příjmů také závisí na tom, kolik času si vyžádá rekonstrukce a revitalizace a kdy bude možné oblast znovu otevřít pro veřejnost,“ uvedl.

Aktuální pomoc přináší mimo jiné:

Město Děčín – pro hasiče je možné poskytnout materiální pomoc (vodu, ovoce, energetické tyčinky …), město zřídilo a provozuje 24/7 informační linky na telefonu 412 593 183, 412 516 516 a 604 294 673.

Úřad práce ČR – obyvatelé mohou požádat o mimořádnou o okamžitou pomoc až téměř 70 tisíc korun, obce mohou požádat o zaměstnance na veřejně prospěšné práce, kteří pomohou s odstraňováním následků škod.

Sbírky – vyhlásilo například donio.cz nebo Znesnáze21

Ministerstvo životního prostředí – pro obce má na obnovu infrastruktury včetně zabezpečení požárem poškozených svahů připraveno 100 milionů Kč, přispěje také přibližně 20 miliony na likvidaci odpadů a zajištění pohonných hmot pro leteckou techniku.

Firmy a nadace – například společnost ČEZ a její nadace chce připravit konkrétní formu pomoci po uhašení požáru, mohlo by jít třeba o grant pro obce na opravu základní infrastruktury, pro záchranné složky na nákup vybavení, na obnovu zalesnění či turistických cest v národním parku, společnost Mattoni 1873 už poslala do oblasti pro hasiče balenou vodu.

Nabídky a poptávky na různé formy podpory pro postižený region lze vidět v nově vytvořené facebookové skupině

• Teritorium: Česká republika
• Témata: Dotace a financování

Doporučujeme