Rozvoj kybernetické bezpečnosti v Argentině příležitostí pro české firmy

V Jižní Americe během prvních devíti měsíců roku 2020 proběhlo celkem 20,5 mil. kybernetických útoků. Argentina spolu s Brazílií a Mexikem patří k zemím Jižní Ameriky, které jsou před takovými útoky chráněny nejméně.

V případě ochrany domácností je na tom Argentina úplně nejhůře. Přitom právě během pandemie koronaviru se díky práci z domova z každé domácnosti stává pobočka firmy. Argentina se dlouhodobě spoléhá na prvky kybernetické bezpečnosti převážně americké a izraelské provenience, ačkoliv existují i argentinské společnosti zabývající se vývojem, jako jsou BairesDev nebo Simplex Software. Příležitosti pro české společnosti spočívají hlavně u řešení, která zmírňují uživatelské chyby.

Kybernetická bezpečnost se dostala v Argentině do popředí především v souvislosti se summitem zemí G20, které se uskutečnilo v Buenos Aires koncem roku 2018. Do té doby se tématu nevěnovalo tolik pozornosti, ačkoliv první zákonná úprava pokrývající toto téma vešla v platnost v roce 2004 a stanovila povinnost ústředních orgánů zajistit bezpečnost svých dat prostřednictvím nově utvořených týmů.

Během příprav summitu proběhly první veřejné zakázky v oblasti kybernetické bezpečnosti a do popředí se dostaly například izraelské firmy Rafael Systems,  Elbit Systems či Israel Aeroespaces Industries. Od té doby se na bezpečnost ve virtuálním prostoru klade stále větší důraz i ve veřejné sféře. 

Vzhledem k tomu že argentinské firmy nemohou pokrýt domácí poptávku, existuje zde prostor i pro české firmy, a to například vzhledem k rozvoji argentinských FINTECH firem. Těch je v Argentině okolo 135 a mezi nejznámější patří Mercado Pago, Todo Pago, Ualá, Apperto a SeSocio.com. Ačkoliv se jedná o společnosti relativně malé, co do obratu jsou pro ČR zcela relevantní. 

Ve vztahu ke státnímu sektoru přední odborníci upozorňují, že je nutná celostní vládní strategie a koordinovaný postup při zavádění opatření chránící kritickou infrastrukturu. Na takový rozsah činností však administrativě chybí finanční prostředky. Prozatím byl vytvořen Národní program pro kritické informace, činnost zahájilo taktéž Národní ředitelství pro vyšetřování kyberkriminality.

Možnostem budoucího uplatnění nahrává zatím nedostatečný rozvoj kyberbezpečnostních technologií, relativně malé využívání bankovních převodů a nástrojů argentinskými občany a vysoká konektivita aglomerací (Buenos Aires, Córdoba, Santa Fé), což vede ke zvyšující se potřebě firem chránit si svá data a data jejich uživatelů.  V úvahu je potřeba vzít prozatím nedostatečnou regulaci a harmonizaci právních předpisů v této oblasti. 

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Buenos Aires (Argentina). Autor: Radek Hovorka, diplomat.

• Teritorium: Amerika | Argentina | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Software a ICT služby

Doporučujeme