Rozvoj soukromého zdravotnictví v Maďarsku

Maďarské zdravotnictví prochází trendem rozvoje soukromých zdravotnických kapacit. Páteřní sítí zdravotnického systému zůstávají státní nemocnice, nicméně soukromého nemocnice začínají být pro české firmy zajímavou příležitostí.

Jen v samotné Budapešti bylo v poslední době otevřeno několik soukromých klinik. V září byla otevřena soukromá nemocnice firmy Doktor24 a v říjnu následně otevřena soukromá klinika firmy TritonLife. V první polovině roku pak byla otevřena i nová soukromá nemocnice firmy Duna Medical Center.

Ilustrační fotografie

Výstavba soukromých nemocnic se přitom neomezuje pouze na Budapešť, nýbrž podobná zdravotnická zařízení existují i v dalších maďarských městech. V soukromých nemocnicích probíhají i operace, takže kromě nemocničních lůžek a diagnostických přístrojů jsou příležitosti pro české firmy např. i v oblasti vybavení operačních sálů.

Téma možných dodávek do jedné z těchto sítí soukromých nemocnic byla i předmětem jednání zástupců podnikatelské delegace České hospodářské komory zaměřené na zdravotnictví a farmacii vedené viceprezidentem Radkem Jakubským, jež navštívila Budapešť v říjnu 2021.

Velké plány v oblasti zdravotnictví má však i maďarský stát, který plánuje výstavbu nové velké nemocnice na jižním okraji Budapešti s kapacitou až 1200 lůžek, která by měla být schopná poskytovat služby pro cca 1,2 milionu obyvatel, a to nejen z hlavního města Budapešti, ale i z části západního a středního Maďarska.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Budapešti (Maďarsko). Autor: Petr Michálek.

• Teritorium: Evropa | Maďarsko | Zahraničí

Doporučujeme