Rozvojový program Kyrgyzstánu počítá se soběstačnou ekonomikou do roku 2030

Kyrgyzstán zahájil realizaci Národního rozvojového programu, jehož cílem je do roku 2030 vybudovat udržitelnou a soběstačnou ekonomiku.

Hlavním záměrem je snížit závislost Kyrgyzstánu na vnějších faktorech, jako jsou výkyvy na světových trzích a nestabilita dovozu.

Ilustrační fotografie různých zdravých potravin
Ilustrační fotografie

Klíčovým pilířem programu je zajištění potravinové bezpečnosti prostřednictvím domácí produkce základních potravin. V rámci období 2025–2030 se počítá s tím, že kyrgyzské obyvatelstvo bude mít do roku 2030 přístup ke kvalitním, místně vyráběným potravinám. Tím by se měl podpořit nejen rozvoj zemědělství a zpracovatelského průmyslu, ale zároveň se by se snížily ceny masa, zeleniny a ovoce, čímž by se omezily dodatečné náklady pro spotřebitele.

ExportMag.cz: Výrobci alternativních potravin spolupracují v organizaci ProVeg

Ministerstvo zemědělství Kyrgyzské republiky informovalo, že do července roku 2025 země plně pokryla svou domácí poptávku u šesti z devíti klíčových potravinářských produktů. Mezi tyto produkty patří mouka, obilí, brambory, maso, mléčné výrobky, vejce, stejně jako zelenina, ovoce a bobuloviny.

Podle předběžných údajů je republika již plně soběstačná v produkci brambor, mléčných výrobků, zeleniny, melounů a pekařských produktů. Soběstačnost v oblasti masa dosahuje přibližně 80 %. U položek, jako jsou ovoce a bobuloviny, vejce, rostlinný olej a cukr, však zatím nebylo dosaženo plné soběstačnosti.

Autor: Artyom Lukashov, místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Almatě.
Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu mze.gov.cz v Proexportním okénku. Zdroj
• Teritorium: Asie | Kyrgyzstán | Zahraničí
• Témata: Ekonomika ve světě

Doporučujeme