Hlavním záměrem je snížit závislost Kyrgyzstánu na vnějších faktorech, jako jsou výkyvy na světových trzích a nestabilita dovozu.
Klíčovým pilířem programu je zajištění potravinové bezpečnosti prostřednictvím domácí produkce základních potravin. V rámci období 2025–2030 se počítá s tím, že kyrgyzské obyvatelstvo bude mít do roku 2030 přístup ke kvalitním, místně vyráběným potravinám. Tím by se měl podpořit nejen rozvoj zemědělství a zpracovatelského průmyslu, ale zároveň se by se snížily ceny masa, zeleniny a ovoce, čímž by se omezily dodatečné náklady pro spotřebitele.
ExportMag.cz: Výrobci alternativních potravin spolupracují v organizaci ProVeg
Ministerstvo zemědělství Kyrgyzské republiky informovalo, že do července roku 2025 země plně pokryla svou domácí poptávku u šesti z devíti klíčových potravinářských produktů. Mezi tyto produkty patří mouka, obilí, brambory, maso, mléčné výrobky, vejce, stejně jako zelenina, ovoce a bobuloviny.
Podle předběžných údajů je republika již plně soběstačná v produkci brambor, mléčných výrobků, zeleniny, melounů a pekařských produktů. Soběstačnost v oblasti masa dosahuje přibližně 80 %. U položek, jako jsou ovoce a bobuloviny, vejce, rostlinný olej a cukr, však zatím nebylo dosaženo plné soběstačnosti.
