Rozvojový projekt v brazilském Sao Paulu bojuje proti nedostatku potravin

Dne 3. června 2023 byla v saopaulské čtvrti Itaquera otevřena nová zelinářská zahrada, spolufinancovaná z prostředků zahraniční rozvojové spolupráce České republiky.

Slavnostního otevření zahrady se účastnil ministr brazilské federální vlády pro zemědělský rozvoj a rodinné zemědělství Paulo Teixeira a poslanec Eduardo Suplicy.

Otevření zelinářské zahrady na předměstí Sao Paula | Foto: Raul Pereira

Nová zelinářská zahrada v Itaqueře je výsledkem společného projektu organizace Cidades sem Fome (Města bez hladu) a Generálního konzulátu České republiky v Sao Paulu. Projekt si kladl za cíl vybudovat společensky prospěšné podnikání založené na ekologickém pěstování zeleniny, a to ve čtvrti, jež se potýká s extrémním nedostatkem pracovních příležitostí či vysokou mírou potravinové nejistoty a chudoby.

ExportMag.cz: Namíchat si müsli po svém? „Zábavné pochoutky“ firmy Mixit uspěly i ve světě

Kromě vytvoření nových pracovních míst, obsazených lidmi ze sociálně vyloučených a ohrožených skupin společnosti, se v Itaqueře díky činnosti zelinářské zahrady rozšířila nabídka kvalitní zeleniny dostupné za přijatelnou cenu a pěstované bez použití pesticidů či průmyslových hnojiv.

Zelenina je prodávána přímo v prostorách zahrady, v obchodě zřízeném organizací Cidades sem Fome nebo formou delivery. Podařilo se již také vybudovat síť odběratelů z řad místních restaurací, škol a jiných institucí. Přebytky zeleniny jsou bezplatně rozdělovány mezi nejohroženější skupiny obyvatel, které sužuje hlad.

Slavnostní otevření zelinářské zahrady na předměstí Sao Paula | Foto: Raul Pereira

Zelinářská zahrada se nachází ve východní části města Sao Paulo, na ulici Rua Flor de Pelicano 155. Vybudována byla na nevyužitém pozemku elektrárenské společnosti ENEL o rozloze 1 400 m², kterým procházejí stožáry elektrického napětí. Tento pozemek představoval dlouhá léta bezpečnostní riziko pro životní prostředí a obyvatele jeho okolí. Stal se místem prodeje drog a sloužil jako nelegální skládka. Jedním z důležitých dopadů projektu je tedy i výrazné zlepšení bezpečnostní situace okolí.

Slavnostního otevření zahrady se účastnil ministr brazilské federální vlády pro zemědělský rozvoj a rodinné zemědělství Paulo Teixeira, poslanec Eduardo Suplicy, prezident elektrárenské společnosti Enel Distribuicao Sao Paulo Max Xavier Lins, ředitel banky Deutsche Bank/Investment Bank Luiz Abreu a zástupci mnoha státních institucí a neziskových organizací.

Během slavnostního aktu poděkoval ministr Teixeira jménem brazilského prezidenta Inácia Luly České republice za pomoc při realizaci tohoto projektu a vyjádřil přání další spolupráce v oblastech udržitelného rozvoje.

Informace poskytnuta Generálním konzulátem České republiky v Sao Paulu (Brazílie).

• Teritorium: Amerika | Brazílie | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Zemědělství a lesnictví

Doporučujeme