Rumuni koupili české elektrobusy

Rumunské město Turda, které je v evropským premiantem v oblasti udržitelné mobility, si pořídilo sedm elektrobusů české firmy SOR Libchavy. Padesátitisícová Turda je prvním rumunským městem, které se pustilo do komplexní reorganizace dopravy s důrazem na elektromobilitu. Ostatní rumunská města se prozatím omezují na dílčí změny.



Historické a turisticky významné město Turda v župě Kluž realizuje „Plán udržitelné městské mobility“, který v roce 2018 zvítězil v evropské soutěži udržitelné městské mobility SUMP (Award for Sustainable Urban Mobility Planning of the European Commission) a předčil i takové konkurenty jako Milán nebo Manchester. Slavnostní předání elektrobusů SOR Libchavy se uskutečnilo v polovině letošního srpna.

Díky plánu udržitelné městské mobility získala Turda evropskou dotaci ve výši více než 31 milionů eur a do roku 2030 bude mít přístup k evropským fondům v hodnotě zhruba 50 milionů eur. Tyto peníze půjdou na široce pojatou modernizaci logistiky, včetně nákupu flotily českých elektrobusů.

Podle zákona ze začátku letošního roku platí, že elektrické dopravní prostředky musí představovat nejméně 30 % budoucích akvizic, které rumunské obce uskutečňují v oblasti veřejné dopravy. Kromě toho musí být alespoň 20 % vozidel zakoupených veřejnými orgány pro vlastní potřebu založeno na ekologických technologiích.

České velvyslanectví v Bukurešti toto dynamické prostředí sleduje, vyhodnocuje potenciál jednotlivých municipalit – včetně reálných možností účasti ve výběrových řízeních, a je v kontaktu s předními českými výrobci dopravních prostředků.

Konkrétním výsledkem této spolupráce je i účast firmy SOR Libchavy na „Plánu udržitelné městské mobility“. Česká firma celkově dodá dvacet elektrobusů a nabíjecí infrastrukturu pro dvě linky.

O slavnostním předání prvních sedmi elektrobusů informovala mnohá rumunská média – od místních přes celostátní až po odborná. Český velvyslanec Vladimír Války například poskytl rozhovor celostátní veřejnoprávní televizi TVR. V Rumunsku začala éra elektromobility a české firmy jsou u toho.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Bukurešti (Rumunsko). Autor: Rudolf Opatřil, ekonomický rada.

• Teritorium: Evropa | Rumunsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme