Rumunské hlavní město zmodernizuje tramvaje tatra a nakoupí nové soupravy

Z rumunských fondů Národního plánu oživení a odolnosti (NPO) směřuje na dopravní infrastrukturu prakticky jedna třetina z celkového schváleného rozpočtu, konkrétně se počítá s investicemi až za 7,6 miliardy eur.

V tomto celorumunském finančním rámci bukurešťský dopravní podnik Societatea de Transport Bukuresti (STB) od roku 2023 disponuje zhruba 300 miliony lei a poptává modernizaci dvaceti tramvají Tatra za 65 milionů lei (RON).

Ilustrační fotografie | LCV / Shutterstock.com

V připravovaných zakázkách společnosti STB hraje důležitou roli management náhradních dílů, dodávky informačních a softwarových prvků a klimatizační jednotky. Samozřejmostí musí být ekologická řešení. Od roku 1974 disponovala bukurešťská hromadná doprava 130 tramvajemi Tatra z tehdejšího Československa, k dnešnímu dni je pořád ještě použitelných 29 strojů, které ovšem potřebují opravy a rozsáhlou modernizaci.

Klimatizace, informační systémy, snížená podlaha

Představitelé STB specifikovali celkové potřeby společnosti na cca 400 nových tramvají. Modernizací by mělo projít cca 70 tramvají, z čehož je konkrétně 20 tramvají značky Tatra. Modernizací se rozumí upravení tramvají na sníženou podlahu, vybavení klimatizací části vozu pro cestující i kabiny řidičů. Představitelé STB kladou důraz na informační systémy a rampy pro invalidní vozíky/kočárky. Tyto poptávané parametry dávají velkou šanci uspět českým firmám.

O renovační program bukurešťských tramvají se intenzivně zajímají české firmy Pragoimex a Krnovské opravny a strojírny, jejichž zástupci jednali s potenciálními rumunskými zákazníky. Vrcholní představitelé STB byli seznámeni se schopnostmi a opravárenskými kapacitami, konkrétně se diskutovalo nad možnostmi provádět opravy přímo na místě v halách bukurešťského dopravního podniku.

Velvyslanectví spolu s kanceláří CzechTrade dlouhodobě sledují dopravní průmysl a infrastrukturu, a konkrétně i potřeby hlavního města Bukurešť. Jednání českých firem s bukurešťským dopravním podnikem navazuje na loňský úspěšný Railway Days Summit, který z pohledu českých firem znamenal zásadní vhled do struktur a fungování rumunských železničních a kolejových společností. Doprava patří mezi významné oborové příležitosti.

V případě zájmu o bližší informace kontaktujte ekonomický úsek velvyslanectví v Bukurešti.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Bukurešti (Rumunsko). Autoři: Rudolf Opatřil, ekonomický rada, Kryštof Rygl, ředitel zahraniční kanceláře CzechTrade Rumunsko.

• Teritorium: Evropa | Rumunsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Doprava, logistika

Doporučujeme