Rumunské regiony hledají investory. Lákají na řadu výhod

Řada rumunských regionů láká nové investory prostřednictvím pobídek. Patří mezi ně infrastruktura průmyslových parků, daňové výhody, bezplatné pronájmy i zajímavá geografická poloha.

Ambasáda dlouhodobě spolupracuje s organizací Romanian Investment ZOOM, jež společně s ministerstvy zahraničních věcí a hospodářství, župními či obecními radami a místními hospodářskými komorami organizuje návštěvy lokalit, které mají zájem o mezinárodní spolupráci, hledají investory, nebo obchodní příležitosti. Na základě této spolupráce lze vytipovat několik lokalit, které projevily zájem o kontakty s českými subjekty.

Ilustrační fotografie

Město Calarasi (asi 75 tisíc obyvatel) se nachází v jihovýchodní části Rumunska, na hranici s Bulharskem. V rámci Calarasi je zajištěn přístup k inženýrským sítím, jako jsou vodovod a kanalizace, elektrická energie, plyn, internet, telefon. V oblasti je rozvinutá silniční síť, říční a železniční doprava.

Rada města Calarasi nabízí podporu všem partnerům, kteří zde chtějí investovat do následujících typů projektů: potravinářský průmysl, související se zpracováním obilovin a potravinářských produktů; rozvoj a modernizace místní infrastruktury (cestovní ruch, vzdělávání, bydlení, přístav na Dunaji, doprava).

Český dodavatel uspěl v prestižním CERNu. Co tam firmy Arbyd dodala?

Daňové úlevy i podpory

Mezi další oblasti, které projevily zájem o spolupráci s ČR, patří Bistrița, hlavní město župy Bistriţa – Năsăud, která se nachází v severovýchodní části Sedmihradska. Žije zde asi 75 tisíc obyvatel. Představitelé města nabízejí investiční příležitosti v průmyslovém parku Bistrița Sud, který má celkovou rozlohu 30 ha a je rozdělen na logistické prostory (12 %), průmysl (38 %), služby a administrativu (5 %) a zeleň, která zabírá 15 % plochy.

S pomocí evropských dotací zde probíhají investiční projekty jako například posílení elektrické a plynové sítě, nebo rozšíření kapacity respektive celkové plochy parku. Rada města Bistrița poskytuje investorům různé výhody: získání stavebního povolení a územní rozhodnutí, osvobození od platby daně ze staveb a pozemku, dodatečné úlevy na podporu přímých investic či pomoc investorům při získávání státní podpory.

Velmi zajímavou investiční alternativou je Průmyslový park Hunedoara, který je z hlediska nabízených cen jedním z nejatraktivnějších průmyslových parků v zemi. Město Hunedoara má výhodnou polohu s přístupem k úseku dálnice Deva – Orăștie. Tento úsek je součástí dálnice A1, která začíná rumunsko-maďarským hraničním přechodem Nadlac, vede přes hlavní město Bukurešť a končí v přístavu Konstanta.

V současné době je obsazená plocha parku 110 910 m2 z celkové plochy 203 tisíc m2. Zbývající volná plocha činí 36 854 metrů čtverečních. Pozemky mají ekologická povolení, resp. topografickou studii, která může být investorům poskytnuta zdarma. Je k dispozici infrastruktura, tedy elektřina, plyn, voda, kanalizace, přístupové cesty, telefon, internet nebo konferenční místnosti.

Ilustrační fotografie

Bezplatný pronájem na pět let

Hunedoarská radnice nabízí potenciálním investorům bezplatný pronájem prostor po dobu pěti let. K dispozici je také pozemek o rozloze 20 hektarů, který investorům poskytuje potřebnou infrastrukturu pro rozvoj produktivního podnikání, a to buď prostřednictvím koncesní smlouvy, nebo jiných řešení. Upozorňujeme, že parcelace je flexibilní, aby bylo možné vyhovět specifickým požadavkům investorů.

Město Hunedoara je třeba vnímat v širším kontextu, jednak jako místo s významnou strategickou polohou, kde začínají obchodní cesty do Srbska a Maďarska, a zároveň jako turistickou legendu Transylvánie s hradem Corvin.

V případě zájmu o bližší informace k jednotlivým možnostem kontaktujte ekonomický úsek velvyslanectví v Bukurešti.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Bukurešti (Rumunsko). Autor: Rudolf Opatřil, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Evropa | Rumunsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Investice

Doporučujeme