Zdroj: CzechTrade

Rumunsko zůstane mezi nejrychleji rostoucími ekonomikami v regionu

Rumunská ekonomika poroste v letošním roce o 2,5 % a postupně zrychlí až na 3,5 % v roce 2025, zatímco její dvojí schodek se bude od letošního roku postupně snižovat.

Uvádí to nová podzimní prognóza Vídeňského institutu pro mezinárodní ekonomická studia (wiiw), která pokrývá 23 zemí v regionu.

Ilustrační fotografie

Wiiw snížil prognózu růstu země pro rok 2023 o půl procentního bodu a pro roky 2024–2025 pokaždé o 0,8 procentního bodu v souladu s celosvětovým a regionálním zhoršeným výhledem. Pro rok 2023 předpovídá wiiw členům EU v regionu růst v průměru o 0,6 % – podobně jako nízký růst v eurozóně (0,5 %).

ExportMag.cz: Česká firma uspěla v Turecku s dodávkami pro plynovody

To je poloviční tempo růstu oproti letní prognóze. Nicméně Rumunsko je společně s Chorvatskem považováno za nejrychleji rostoucí ekonomiku z 11 zemí CEE, které jsou členy Evropské unie. Za zmínku stojí, že ve srovnání s Mezinárodním měnovým fondem předpokládá wiiw v Rumunsku o něco vyšší tempo růstu (MMF vidí v letech 2023 a 2024 tempo růstu 2,25 % a 2,75 %) a zároveň rychlejší zlepšování dvojího deficitu.

Podle odhadů wiiiw bude schodek veřejných financí Rumunska v letošním roce činit 5,7 % a v roce 2024 4,5 %, což je o 0,3 procentního bodu, resp. 0,5 procentního bodu méně ve srovnání s projekcemi Fondu. V roce 2025 však podle scénáře wiiiw rumunský deficit veřejných financí stále nedosáhne cílové hodnoty 3 % HDP, a to o 1 p.b. 

Wiiw také věří, že se schodek rumunského CA v roce 2024 sníží na relativně bezpečnou hodnotu 5,6 % HDP (v souladu s pomalejšími fiskálními stimuly), zatímco Fond vidí v příštím roce rumunský externí deficit na úrovni 7,1 %.

Připravila zahraniční kancelář CzechTrade Rumunsko.
Zdroj: Romania Insider

• Teritorium: Evropa | Rumunsko | Zahraničí
• Témata: Ekonomika ve světě
• Oblasti podnikání: Obchod

Doporučujeme